Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

С дузпи: Хърватия изхвърли Бразилия, Аржентина - Нидерландия

7 коментара
Сн. ЕПА/БГНЕС

Първият полуфинал на Световното първенство по футбол в Катар ще е Хърватия-Аржентина. Това стана ясно след два изключително драматични мача, в които след продължения и дузпи Хърватия надигра един от големите фаворити за титлата Бразилия с 4:2, 1:1 след продължения, 0:0 в редовното време, а Аржентина отстрани Нидерландия с 4:3 след дузпите, 2:2 в редовното време и продълженията.

Неймар даде преднина на бразилците срещу Хърватия с гол в добавеното време на първото продължение, но резервата Бруно Петкович изравни три минути преди края и мачът бе решен след дузпи, където хърватите бяха по-хладнокръвни и спечелиха.

С попадението Неймар изравни Краля на футбола Пеле по голове за бразилския национален отбор. Двамата имат по 77 попадения с екипа на националния отбор.

На полуфиналите хърватите очакват победителя от другия четвъртфинал по-късно тази вечер между Аржентина и Нидерландия.

Играчите на Златко Далич, световни вицешампиони от предишното първенство в Русия, продължиха традицията и спечелиха за пети от последните си шест мача с продължения във фазата на елиминациите на Световни първенства и за втори път на шампионата в Катар печелят с дузпи в елиминациите, след като на осминафиналите надиграха Япония също след наказателни удари.

Бразилците доминираха през второто полувреме и в продълженията, но отново много силен мач направи вратарят на хърватите Доминик Ливакович, който при дузпите спаси първия удар на Родриго, което даде психологическо предимство на "ватрените".

Двата отбора изиграха равностойно първо полувреме без сериозни голови опасности. Хърватите демонстрира сериозно самочувствие и играха като равен с равен с петкратните световни шампиони.

В 13-а минута направилият много силен мач десен бек на хърватите Йосип Юранович проби от дясно и центрира за Иван Перишич, който обаче не успя да засече топката в мрежата.

Бразилците направиха най-добрата си атака до почивката в 20-а минута, когато Винисиус направи двойно подаване с Неймар и си освободи пространство за удар, който бе блокиран от защитник на Хърватия.

Неймар и компания вдигнаха оборотите през втората част и още в началото притиснаха съперника, но отличните намеси на вратаря на хърватите Доминик Ливакович запазиха двете нули в редовното време.

В 47-а минута Гвардиол едва не си отбеляза автогол при опит да изчисти топката, но Ливакович спаси. Малко по-късно Ричарлисон изведе Неймар на стрелкова позиция, но Ливакович отново внимаваше и парира удара, спасявайки най-добрата ситуация за гол до момента.

Вратарят на хърватите бе на мястото си и в 66-а минута, когато излезе умело и спаси след удар на Лукас Пакета от 4-5 метра.

Десет минути по-късно отново Неймар бе изведен сам срещу Ливакович, но стражът за пореден път отрази. В 80-а минута Пакета стреля от 20-ина метра, но отново в ръцете на хърватския вратар.

Така се стигна до продължения, като в края на първото хърватите изпуснаха най-удобната си ситуация за гол в мача. Резервата Бруно Петкович финтира двама играчи на Бразилия и подаде на Марсело Брозович, който стреля над вратата.

В добавеното време на първото продължение Неймар демонстрира индивидуалната си класа и откри резултата. Нападателят пое топката в центъра на терена, размени две двойни подавания, първото с Родриго, а при второто бе изведен от Пакета сам срещу Ливакович и този път го преодоля - 1:0.

В последните 15 минути хърватите тръгнаха ва банк в атака и усилията им бяха възнаградени. Резервата Мислав Оршич центрира от ляво и друг играч, появил се от пейката - Бруно Петкович, прати топката в мрежата на Алисон - 1:1.

Каземиро можеше да реши мача в последната минута, но ударът му бе спасен от Ливакович и победителят бе определен след изпълнение на дузпи. Ливакович отрази първия удар от бялата точка на Родриго, а Маркиньос уцели гредата, докато за Хърватия точни бяха Никола Влашич, Ловро Майер, Лука Модрич и Мислав Оршич.

Селекционерът на бразилския национален отбор Тите подаде оставка от поста, който заема, след поражението от Хърватия.

"Много тежка загуба, но аз съм напълно в мир със себе си. Край на цикъла", заяви Тите, цитиран от телевизия ESPN.

"Но това решение съм го взел не сега, а преди година и половина. Аз не съм двуличен човек. Не съм водил отбора, за да спечеля титлата и след това да правя драми, за да ме оставят на поста още и още. Всеки, който ме познава, знае това много добре", каза Тите.

Попитан каква оценка би си поставил сам и какъв селекционер на Бразилия е бил, той отговори: "Само времето ще покаже. Болката, колкото и човешка да е, не мога да я елиминирам. Емоциите са силни в момента. Не съм в състояние да дам оценка на цялата свършена работа. С течение на времето вие ще направите тази оценка, сега нямам тази способност след елиминирането ни по този начин", казва още опитният треньор.

"Работата, която свършихме до тук, беше един цял процес. Имаше моменти, в които нещата изглеждаха добре, и такива, в които не изглеждаха добре. Но това продължение няма как да бъде прието".

"Още преди началото на Мондиала казах, че след това първенство си тръгвам. Нямам причина да лъжа. Спечелил съм всичко в моята кариера, само не Световната титла", завърши 61-годишният специалист, чието истинско име е Aденор Леонардо Бачи.

Аржентина се класира за полуфиналите след като елиминира Нидерландия с изпълнение на дузпи. Редовното време завърши 2:2, в продълженията двата отбора не си отбелязаха голове. Това наложи изпълнение на наказателни удари, където Нидерландия пропусна два пъти, а аржентинците вкараха четири от пет. Решаващото изпълнение беше на Лаутаро Мартинес, който изпрати тима си в топ 4.

Двукратните световни шампиони от Аржентина водеха с 2:0 7 минути преди края на срещата и реално се виждаха на полуфинал. Нахуел Молина преди почивката и Лионел Меси през втората част от дузпа осигуриха успеха на "гаучосите". Но след това влезлият от пейката Вут Вегхорст вкара на два пъти и изпрати мача в продълженията. Особено шокиращо беше второто му попадение, паднало след триково изпълнение на свободен удар след края на добавеното време.

За Меси това беше гол номер 23 на големи форуми за страната си – на Световно първенство и на Копа Америка, както и 5-и на първенството. Двата отбора се срещнаха днес за шести път на Световно първенство, като Аржентина имаше до днес две победи, но все след изпълнение на дузпи. И днес това се случи за трети път.

В първите 20 минути мачът беше равностоен, като Аржентина владееше повече топката. А Лионел Меси – голямата звезда на гаучосите, отправи неточен удар в 22-ата минута. В 33-ата минута Родриго де Паул стреля, но слабо и в ръцете на Ноперт. Само две минути по-късно Аржентина излезе напред в резултата благодарение на гениално отиграване на Меси.

Геният на Аржентина тръгна на дрибъл през центъра, събра двама защитници, но успя да пусне топката между двамата оранжеви защитници. Там Молина успя да се вклини и търколи топката по диагонала във вратата.

Селекционерът на Нидерландия Луис ван Гаал направи две промени на почивката и "лалетата" започнаха по-активно втората част, докато Аржентина се беше прибрала в своята половина и чакаше празни пространства. В 61-ата минута Меси можеше да накаже нидерландците за втори път, след като беше повален пред наказателното поле. Но ударът му от свободен удар не намери целта.

Аржентина направи важна крачка към топ 4 на Световното в 73-ата минута, когато съдията Матеу Лаос отсъди дузпа за нарушение на Дензъл Дъмфрийс срещу Кристиан Ромеро. Лионел Меси вкара от бялата точка без Андрийс Ноперт да помръдне от линията на вратата. Това беше трета дузпа за Аржентина от началото на Световното първенство и втора отбелязана.

7 минути преди края на редовното време обаче "лалетата" върнаха едно попадение чрез резервата Вут Вегхорст. Той засече с глава центриране от дясно от Стивън Бергхюис, изпревари Лисандро Мартинес и остави вратаря Емилиано Мартинес без шансове. Само две минути по-късно Бергхюис от десетина метра можеше да изравни, но мощният му удар се спря от външната страна на мрежата, печелейки само ъглов удар.

В оставащите минути Нидерландия опита да изравни, а и съдията от Испания даде допълнителни 10 минути. Пренесоха шестима футболисти в преди позиции, в това число и Върджил ван Дайк – снажният централен защитник. Но драмата в тази среща нямаше край и Нидерландия стигна до 2:2 дори след края на добавеното време. Вут Вегхорст спечели фаул пред дъгата на наказателното поле, който беше изпълнен невероятно от Копмайнерс. Халфът на италианския Аталанта търколи топката през защитата, Люк де Йонг се премести, а Вегхорст падайки изпревари защитник и вкара през вратаря Емилиано Мартинес.

Първото продължение премина изцяло със защитни действия, но в началото на втората част Нидерландия пропусна чрез Люк де Йонг. В 115-ата минута пък Върджил ван Дайк подложи тялото си при удар на Лаутаро Мартинес и лалетата се спасиха с корнер. Секунди по-късно Енцо Фернандес можеше да вкара благодарение и на рикошет, но този път Ноперт имаше късмет. Надмощието на аржентинците ставаше все по-изявено, но пък и времето вървеше към края. Резервата Лаутаро Мартинес се отскубна от защитата на Нидерландия в 118-ата минута и стреля, но вратарят Ноперт спаси. Веднага след това и Меси имаше възможност. А буквално в последната минута Енцо Фернандес с диагонален отсечен удар тресна страничната греда, но това беше всичко и съдията изпрати отборите да определят кой ще изпълнява дузпите.

При наказателните удари тимът на Нидерландия стартира ужасяващо, като първите двама изпълнители Върджил ван Дайк и Стивън Бергюис не успяха да преодолеят вратаря Емилиано Мартинес. До края те не успяха да компенсират този пасив, тъй като играчите на Аржентина бяха почти прецизни. Накрая Лаутаро Мартинес сложи точка на спора и изпрати тима си в топ 4 на света.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Keyser Söze
    #7
    Отговор на коментар #5

    Поради същата причина поради която си обичат матушката плюс Лепа Брена.

  2. anton nikolov
    #6
    Отговор на коментар #2

    Мястото и на Украйна и на Хърватско е в Европа. За разлика от чалгостанская республика начело с плешивия макак Гумен Гадев.

  3. ABV
    #5

    Някой има ли представа поради какво необяснимо тъпоумие zaдунайските циганистанци толкова обичат най-големия си враг сърбите, който никога не са пропускали възможноста да им забият нож в гърба? Има говеда, които и досега оплакват разпада на кървава сърбославия!

  4. ABV
    #4

    Смела, умна, европейска Хърватия с три повода за радост! - Победите на световното по футбол, Шенген, еврозоната! Сърдечни поздрави за нашите приятели!

  5. Rolo Tomassi
    #3

    Независимо от всичко, което се случва в гео-политически план, подкрепям Хърватия.

  6. Sgt. Pepper
    #2
    Отговор на коментар #1

    Я вземете се разберете кой е Европа днес - Хърватия или Украина? До вчера пеехте дитирамби на храбрите украинци, а днес съвсем ги зарязахте в калта. А пък на холандците - хак им е, като ще ни налагат вето! Пълен бойкот до дупка!

  7. Коментарът е изтрит в 08:47 на 2 октомври 2023 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.