Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българската ваксина срещу Covid-19 ще бъде представена наесен

8 коментара
Проф. Андрей Чорбанов

Българската ваксина срещу коронавирус ще бъде представена през есента на конгрес пред световната научна общественост, съобщи проф. Андрей Чорбанов от БАН пред БНТ.

Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, коментира той.

Андрей Чорбнов каза, че се разработват две форми на ваксината - инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега няма такъв интерес от нашата държава, каза проф.Чорбанов.

Според него прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и не трябва да носят маски. В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година все още имат имунитет, смята той.

"Вирусът на Covid-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой обаче не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот", заяви ученият.

Той разказа и за срещата си с вируса.

"Разбира се, че това може да звучилекомислено в нечии очи. Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше, нищо видимо от многото неща, за които се писа. Нямах никакъв апетит и тогава усетих, че нещо не е наред. Кръвната картина вече показа, че нещата никак не са добре. Не редувах подобрение и влошаване, не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Действително имах тежки поражения на дробовете. Сатурацията ми падна доста под границата. Лекуваха ме по стандартна терапия - коктейл от медикаменти. Бях 12 дни в болница", каза проф.Андрей Чорбанов, който беше депутат от партията на Слави Трифонов в 45-тото Народно събрание.

Той посочи, че преболедуването на коронавируса не е променило възгледите му.

"Това исках да кажа на обществото - вирусът естествено, че съществува. Не трябва да страдаме от такова раздвоение на личността - той не съществува, но ние правим ваксина за него", каза имунологът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Solar Power
    #8
    Отговор на коментар #7

    И кой да ми дава дългия ? Луд ли си ? Той е в пъти по зле от Винету. Само като му видиш злобата и ти става ясно,че не иска да работи за теб и мен а просто да наказва някой..... Просто като им видиш първия закон за изборния кодекс ?!?!?! Алооо първия закон трябваше да бъде за пандемията и възстановяването на България. Това щеше да направи един истински държавник..... а не да си чеше егото.

  2. Петър М. Петров
    #7

    Пляскайте down , дебилчета, пляскайте, вие и без това нищо друго не можете, освен разбира се да гласувате за една тиква. Нищо по-добро не заслужава такова малоумно племе. Нека ви краде банкянския още десет години, пък децата и внуците ви да плащат!

  3. Иван Козов
    #6
    Отговор на коментар #3

    Мога да ти го кажа като специалист - нямат тези ресурси, нито парични, нито интелектуални.

  4. Dante Alighieri
    #5

    Нашата ваксина ще излезе, когато чумата свърши. Не по-рано, не по-късно.

  5. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
    #4
  6. .text
    #3

    Може и на куково лято. Да ме прощават българските учени, ама не ми се вярва да имат ресурсите (не само финансови и научни, но и административни) за да проведат необходимите клинични изследвания.

  7. Филка Русофилка
    #2

    Aбe питaйтe пpeди дa плюeтe чoвeкa, бe! Тoй бeшe дeпутaт нa учиндoлcкия чaлгaджийcки глaвaнaк и пpoдължaвa дa му e фeн. Пoнe зa тoвa зacлужaвa „oвaции“, aкo зa вaкcинaтa нe заслужава! :)

  8. рептилиан
    #1

    Ваксина ли? Той и трактор ще произведе ако трябва да усвои държавни пари. Усвояването е първата му специалност.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.