Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Асен Василев: "Продължаваме промяната" не е дясна, а е центристка партия

Коалиция с ГЕРБ е възможна само без Борисов, а с ДБ зависи от социологически анализи

78 коментара
Асен Василев, Снимка: Архив

"В понеделник или вторник ще стане ясно дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно на изборите. Ние не сме дясна партия, а центристка, що се отнася до това как да се разходват средствата на страната. Целта на изборите е да се сформира мнозинство, което ясно да заяви, че няма да работи с Бойко Борисов, че ще спре всички кражби. Въпросът е как тази цел може най-добре да се постигне".

Това каза пред БНР Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната", бивш вицепремиери и министър на финансите.

Той поясни, че все още няма решение за коалиция с ДБ, тъй като до последно на базата на социологически данни ще се анализира дали двете формации ще вземат повече гласове на изборите заедно или поотделно. Целта на ПП не е да спечели най-много гласове, а да се постигне реформаторско и антикорупционно мнозинство с най-малко 121 депутата, поясни Василев. Той каза, че има данни, че евентуална коалиция ще вземе по-малък общ брой гласове.

Друг аргумент срещу коалиция с ДБ е, че "Продължаваме промяната" не е дясна, а е центристка партия, стана ясно още от думите на Василев.

Той обясни, че като центристка партия ПП са взели от дясната част на спектъра това да не се пипат данъчните ставки, да се запази плоският данък, а от лявата част на спектъра - доста широка, по думите му, социална програма. Той визира увеличението на доходите на учителите, на средствата в системата на здравеопазването, безплатните детски градини, учебници, данъчните облекчения за работещите родители. "Така че, ние сме една силно центристка партия, що се отнася до това как да се разходват средствата на страната", коментира Василев.

Разликата с БСП е, че левицата има доста "агресивна" според Василев социална програма, която трябва да бъде финансирана през едно доста по-агресивно облагане на гражданите и фирмите. "Ние искаме да запазим текущото облагане и в рамките на това, което направим като събираемост, като спиране на течове, да се инвестира в социална програма, което е точно центърът", добави той.

Василев допълни, че партиите трябва да се изчистят от хора с корупционен интерес.

"Ако някой го е страх от институциите - или е направил нещо грешно, или не трябва да е в тази игра", каза Василев.

Той обяви, че ако ИТН влязат в парламента, ПП няма да се коалира с тях, защото са "троянски кон".

Във връзка с отношенията между ПП и президента Румен Радев Василев заяви: "След смяната на Николай Павлов като директор на "Булгаргаз" и заради отнетия допуск на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ започна охлаждане в отношенията ни и те станаха стриктно институционални... Никога не сме били формирани като президентска партия".

Асен Василев насърчи служебния кабинет, ако види нещо нередно, да го коригира. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

78 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #78

    Излез от тоалетната. Вземи Лопедиум...

  2. PETER
    #77

    Веселин Желев: "Центристи ли? Пунта Мара" (ПП се опитва да прикрие липсата на идеологически профил. Не иска да изпусне периферните червени избиратели) https://clubz.bg/126243

  3. KrasimirTG
    #76

    Непоносимо гаден е Кокорчо. Той никога ли не се оглежда в огледалото, този гризач?

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #75
  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #74
  6. John Doe
    #73

    Това е все едно да кажеш, че ПП не е антикорупционна, а центристка партия. Асенчо трябва да си ходи след като се опита да пробута руско-мафиотската фирма Джемкорп на руското мekepe Бостанджиев в българската енергетика и да вкара руско-унгарските енергийни мафиоти на Путлер и Орбан като газови посредници. Любовникът му Спецов умело прикри Лукойл и още няколко руско-мафиотски фирми. Не може някой да е само малко корумпиран - той или е корумпиран, или не.

  7. ABV
    #72
    Отговор на коментар #71

    Благодаря за коментара Ви! Радвам се, че постовете ми не са Ви оставили равнодушен! Моля, и в бъдеще не се колебайте да споделяте мнението си!

  8. Vidco91
    #71
    Отговор на коментар #66

    Господине, с този каруцарски стил на писане (9 квалификации в две изречения!) не само значително злепоставяте собствениците на сайта и себе си, но отблъсквате даже коментиращи, които са на Вашето мнение.

  9. Dart
    #70
    Отговор на коментар #69

    За..би ГЕРБ, дедка, те лека полека отиват у дерето, аз нЕмам думи за тЕя, дето с флаг или без флаг развЕват руското знаме над Крим, че и над българския парламент, ОТКАЗВАЙКИ да дадат военна помощ на Украйна, па нека да припомня, БКП-БСП, ПП, ИТН и възраждане-копейкиновци.

  10. Дедо Генчо
    #69

    Леле, леле, лелееей! Много от сайтовете изключиха коментарите и всичкото трол се измести в Медиапул. Доста се любувам на индивиди, закачили Украинския флаг и агитират за герб - две абсолютно несъвместими неща!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.