Реклама / Ads
0| 2884 |05.07.2022 НОВИНИ

Зеленски, ООН и Турция бистрят как да отпушат блокираното украинско зърно

.
Разговори между Украйна, Турция и ООН се провеждат с цел да се намери изход от проблема с блокираното украинско зърно. Целта е да се осигурят гаранции за износа на зърно.
 

Тонове пшеница не могат да напуснат пристанищните градове заради войната в страната, започнала след инвазията на Русия на 24 февруари. Международната общност бие аларма за продоволствена криза, задаваща се на хоризонта.

 

"Това е много важно нещо, че някой гарантира сигурността на корабите за тази или онази страна - освен Русия, на която нямаме доверие. Затова имаме нужда от сигурност за тези кораби, които ще дойдат тук, за да товарят храни”, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

 

Турция от седмици се опитва да бъде посредник в решаването на проблема и предложи помощ на Украйна. В края на миналия месец стана ясно, че Анкара създава оперативен център в Истанбул, който да помага за износа на украинско зърно. 

 

Зеленски каза, че Украйна работи "директно" с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш по въпроса и че организацията "играе водеща роля, а не като модератор".

През последните седмици новинарските съобщения предполагат, че подобни разговори скоро ще се проведат в Турция.

 

Украйна, един от водещите износители на зърно в света, обвинява Русия, че блокира движението на украински кораби. По думите на Зеленски 22 милиона тона са блокирани в момента с допълнителна реколта от около 60 милиона тона, която се очаква през есента. Русия отрича, че блокира каквото и да е движение на зърно и казва, че Украйна е виновна. 

 

От Москва държат на искането си Украйна да разминира териториалните си води. На свой ред Киев обвинява Русия, че е откраднала зърно от нейните складове и го е изнесла извън страната - или в окупираните от Русия райони. Турски официален представител в понеделник каза, че Турция е спряла товарен кораб под руски флаг край бреговете на Черно море и разследва твърдение, че се превозва откраднато зърно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2785 |01.07.2022 Турция блокира сайтовете на Дойче веле и Гласът на Америка . 0| 4202 |30.06.2022 Турция отхвърли жалбите на Русия за дарените дронове на Украйна: ”Байкар” е частна компания, не се месим . 0| 3674 |28.06.2022 Турция ще подкрепи кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО . 0| 3163 |26.06.2022 Турция: Швеция и Финландия не са направили нищо, за да даде Анкара подкрепата си за НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads