Начало Водещи БДЖ купува 70 модерни вагона от „Дойче бан“

БДЖ купува 70 модерни вагона от „Дойче бан“

99
Георги Гвоздейков
Георги Гвоздейков. Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков заяви по bTV, че сделката с „Дойче бан“ за закупуване на 70 вагона за БДЖ се очаква да бъде финализирана до средата на февруари. Това е част от стратегията на министерството за осигуряване на нов подвижен състав за българските железници, дори и от втора употреба, но на високо качество, поясни министърът.

Гвоздейков сподели, че министерството направи предварително проучване на пазара и цената, на която придобиваме един вагон е толкова изгодна, че дори ремонтът му в България по тази цена е невъзможен, не говорейки за чужбина.

Техниката на „Дойче бан“ е поддържана според немските и европейските изисквания, подчерта министърът, като разкри, че в края на следващата седмица за Германия ще замине екип, който ще направи окончателния избор. България трябва да осигури транспорта на вагоните до страната ни, допълни той.

Според него, с тези вагони около 20% от подвижния състав на БДЖ ще бъде обновен, а те ще се използват по-късите линии като София-Бургас и София-Варна с цел намаляване на времето за придвижване и постигане на по-ефективен транспорт.

По-рано днес от Министерството на транспорта и съобщенията обявиха, че БДЖ и „Дойче бан“ са във финална фаза на преговори за закупуване на до 70 вагона от подвижния състав на германските железници.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияШвейцария премахва граничния контрол по въздух за България и Румъния
следваща статияСлънчев четвъртък. Температурите се вдигат