Русия обяви, че Украйна е атакувала Кремъл с дронове в неуспешен опит да убие Путин

Владимир Путин

© Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Владимир Путин

Русия обвини Украйна, че е атакувала Кремъл с дронове през нощта в неуспешен опит да убие президента Владимир Путин, предаде държавната агенция РИА, цитирана от "Ройтерс".


Кремъл заяви, че смята атаката за "планирана терористична акция" и си запазва правото да отговори, съобщи РИА.



Според информацията два дрона са били използвани при предполагаемата атака срещу резиденцията на Путин в Кремъл, но са били деактивирани от руската защита.




Путин не е пострадал и няма материални щети по сградите на Кремъл, съобщиха от Кремъл.


"Срещу Кремъл бяха насочени два безпилотни летателни апарата. В резултат на своевременните действия на военните и специалните служби с използването на радиолокационни системи, апаратите бяха изведени от строя", се казва в изявлението.


"Кремъл оцени тези действия като планиран терористичен акт и опит за убийство на президента в навечерието на Деня на победата, парада на 9 май", отбелязва РИА.


По думите на говорителя Дмитрий Песков снощи президентът не е бил в Кремъл, а днес работи от резиденцията си в Ново-Огарьово западно от Москва.


Според съобщението Путин не е променил графика си и работи както обикновено.


"Руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки, където и когато намери за добре", се добавя в него.


На непроверено видео, циркулиращо в руските социални медии, включително в канала на военното издание "Звезда", се вижда блед дим, издигащ се зад главния Сенатски дворец в оградената цитадела след предполагаемия инцидент.


Русия обяви, че Украйна е атакувала Кремъл с дронове в неуспешен опит да убие Путин


Дроновете са паднали на територията на кремълския комплекс без да наранят някого или да нанесат щети, твърдят от президентството. Но на няколко видео записа, разпространявани в социалните мрежи, се вижда как дрон избухва над купола на Кремълския дворец и след това отломките продължават да горят върху него.


Отделно от това Кремъл заяви, че парадът за Деня на победата на 9 май ще се проведе в Москва въпреки инцидента, съобщи държавната агенция ТАСС.


Все още няма коментар от украинските власти.


Забрана за дронове


Преди новината от Кремъл кметът на Москва Сергей Собянин каза, че забранява използването на неразрешени граждански дронове в града след поредица от удари с дронове в Русия, за които властите обвиняват Украйна.


Русия обяви, че е задържала група за готвени от Киев атаки в Крим, арестуван е и българин
Русия обяви, че е задържала група за готвени от Киев атаки в Крим, арестуван е и българин

Собянин обяви този ход в "Телеграм" шест дни преди 9 май, Деня на победата, когато Русия провежда огромен военен парад на Червения площад в Москва, за да отбележи поражението на нацистка Германия през Втората световна война.


"За последен път врагът е бомбардирал Москва през 1942 г. (...) Някаква си Украйна провежда демонстративно, пред камерите, атака срещу Кремъл, сърцето на "ядрена супердържава". Отрезвяващ удар", коментира в канала си в "Телеграм" Игор Стрелков (Гиркин), бивш "военен министър" на т.нар. ДНР, един от първите санкционирани от Запада и популярен лидер на ултранационалистите. Той задава въпрос и "какво ще стане с нашия режим, ако наш противник стане по-сериозна държава", след което призовава за "унищожаване на самата украинска държавност".


Контранастъплението


Междувременно Евгений Пригожин, ръководителят на частната армия "Вагнер", заяви, че според него контранастъплението на Украйна вече е започнало и че неговите сили наблюдават повишена активност по фронта, предаде "Ройтерс".


В изявление, публикувано от неговата пресслужба в "Телеграм", Пригожин каза, че "активната фаза" на контранастъплението ще започне през следващите дни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: