Норвегия купува поне 54 нови танка Leopard 2 от Германия

Норвегия купува поне 54 нови танка Leopard 2 от Германия

© regjeringen.no

Членът на НАТО Норвегия купува 54 броя Leopard 2 от Германия, след като норвежкото правителство реши да закупи бойните танкове от германския производител на оръжия Krauss-Maffei Wegmann.


Говорейки във военната база Рена на около 150 километра северно от Осло, премиерът Йонас Гар Стьоре каза, че има и опция за закупуване на още 18 такива танка.


Стьоре подчерта близките и добри отношения на страната му с Германия, която играе все по-важна роля в политиката за сигурност в Европа. Стьоре каза, че е информирал канцлера Олаф Шолц за покупката в петък сутринта.

Първият от новите танкове Leopard се очаква да бъде доставен през 2026 г., каза министърът на отбраната Бьорн Арилд Грам. Последните се очакват до 2031 г. Сегашните танкове на въоръжение в Норвегия са закупени и използвани от 2001 г. и са готови за смяна.



"Новите танкове са от голямо значение за въоръжените сили и са значително укрепване на армията. В днешната ситуация със сигурността тясното сътрудничество в областта на отбраната в Европа става все по-важно. Чрез закупуването на германски танкове ние гарантираме, че Норвегия разполага със същия тип танкове като нашите северни съседи и близки съюзници. Ние също изграждаме по-тесни връзки в областта на политиката за сигурност с Германия", каза министър-председателят.


Норвегия купува поне 54 нови танка Leopard 2 от Германия

© dpa


Според правителствени източници покупката е в рамките на договорения лимит на разходите от 19.7 милиарда норвежки крони (1.96 милиарда долара), определен от парламента. Договорената покупна цена се пази в тайна.


Норвежкият парламент одобри закупуването на нови бойни танкове през 2021 г., припомня ДПА.


Скандинавската страна, която не е в ЕС, разглежда няколко различни модела танкове. Според норвежките медии решението в крайна сметка е взето между Leopard 2A7 и южнокорейския Hyundai Rotem K2 Black Panther.


Но правителството обяснява, че освен бойните способности на машината са взети предвид и други важни фактори, като индустриални условия, условия на двустранно сътрудничество, логистични условия и възможности за последващи доставки.


В момента Норвегия разполага с 36 танка Leopard от по-стария тип 2A4. Правителството на Стьоре обяви, че ще достави някои от тях на Украйна, но колко остава неясно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: