Три месеца война в Украйна: пълномащабна руска офанзива в Донбас

Три месеца война в Украйна: пълномащабна руска офанзива в Донбас

© Reuters

Три месеца след началото на руската инвазия в Украйна ен в ход пълномащабна офанзива за обкръжаване на два украински града в Донбас, съобщи БНТ. "Киев трябва да спечели войната и да я превърне в стратегически провал за руския президент Владимир Путин", заяви пред форума в Давос председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.


Руските сили напредват от три посоки към Северодонецк и Лисичанск в опит за обкръжение на последните два града под украински контрол в Луганска област, съобщава местният губернатор.


Русия заяви, че умишлено забавя офанзивата си в Украйна. "Обявяват се прекратявания на огъня и хуманитарни коридори за извеждане на хората от обкръжените населени места. Това, разбира се, забавя нашата офанзива, но се прави умишлено за избягване на цивилни жертви", каза Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.




Русия съобщи за нови ракетни удари срещу три командни поста и шест склада за боеприпаси. "Включително голям склад за 155-милиметрови снаряди за американски гаубици М-777 в Раздоловка", каза Игор Конашенков, говорител на Министеството на отбраната на Русия.


Киев посочи, че има нужда от повече западни системи за залпов огън, дългобойна артилерия и бронетехника. Днес съветът на ЕС съобщи, че е одобрил днес отпускането на още половин милиард евро военна помощ за Украйна.


Метрото в Харков, използвано като скривалище, тръгва отново след като вторият по големина украински град вече е извън обсега на руската артилерия.


Пред Световния икономически форум в Давос председателят на Еврокомисията обвини Русия, че използва хранителните доставки като оръжие, подобно на енергоносителите. "В Украйна армията на Кремъл конфискува зърнени запаси и машини. Това връща мрачни спомени от миналото - изземането на храни по съветско време и глада от 30-те години. Руската артилерия съзнателно нанася удари върху зърнени складове в Украйна, а руският боен флот блокира украински кораби, пълни с жито и слънчоглед. Последиците от тези срамни действия са видими за всички. Пшеницата поскъпна до небето, страдат най-уязвимите страни и население", заяви Урсула фон дер Лайен.


На форума в Давос генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова западните страни да не заменят сигурността си срещу икономически облаги във връзка с китайските 5G-мрежи и газопровода "Северен поток-2". "Свободата е по-важна от свободната търговия, защитата на нашите ценности е по-важна от печалбата", заяви той.


В същото време властите в Молдова съобщиха, че разследват за корупция и измяна бившия проруски президент Игор Додон, съобщи БТА. Според прокуратурата той е задържан за 72 часа след обиск в дома му. Неговата партия отрича арест.


Всичко, което трябва да знаете за: