Путин предложи на Европа още руски газ, "ако тя поиска"

Путин предложи на Европа още руски газ, "ако тя поиска"

© Reuters

Руският президент Владимир Путин обяви, че страната му е готова да предостави още газ на Европа, ако тя поиска, за да овладее скочилите до рекорди цени на газа.


Кремъл отрича всякакви обвинения, че Русия ограничава предлагането, за да упражнява натиск бързо да бъде одобрен от регулаторите вече завършеният газопровод "Северен поток 2" (който чака решение в Германия).


"Ако поискат от нас да увеличим още, сме готови да увеличим още. Ще увеличим колкото партньорите ни поискат от нас. Няма никакъв отказ", обясни Путин на енергийна конференция в Москва.




Президентът увери, че руските резерви са "неограничени и увеличаваме доставките за Европа дори в сегашните условия, които са трудни за нас". По думите му Москва е склонна на компромис.


Държавният глава влиза в известно противоречие с думите на прессекретаря си Дмитрий Песков, според когото биха били нужни още преговори с енергийния гигант "Газпром", тъй като доставките, осъществявани от компанията, и в момента са на максимално ниво спрямо съществуващите договори.


"Нищо не може да се достави отвъд договорите. Как? Безплатно? Това е въпрос на преговори с "Газпром"."

Дмитрий Песков,,
прессекретар на Кремъл

Путин едновременно с това обвини германските власти, че "бюрокрация" спъвала старта на работата на "Северен поток 2" (за това одобрение може да са нужни месеци). Освен това той изрази мнението, че търговията на европейския газов пазар по спотови цени вместо по дългосрочните договори, с които работи "Газпром", прави така, че ситуацията "не изглежда балансирана и предсказуема".

Ключови думи към статията: