Има ли кой да спре словенците: започва Тур дьо Франс

Има ли кой да спре словенците: започва Тур дьо Франс

© Reuters

Тадей Погачар срещу Примож Роглич - с очаквания за такъв дуел започва 109-тата Обиколка на Франция.


Най-голямото колоездачно състезание стартира днес от Копенхаген с 13-километрото бягане по часовник. Дания е домакин на голямото начало (Grand Depart) в надпрварата, с което се превръща в най-северната точка, от която е започвал Тур дьо Франс.


През 2022 г. надпреварата включва 3349.8 километра. Тя ще премине през територията на четири държави: освен Дания и Франция, за кратко колоната ще бъде в Белгия и Швейцария. Финалът е традиционно с етап до Шан-з-Елизе, който е на 24 юли.




Очакванията са за трета поредна година титлата да отиде в колоездач от Словения, като Тадей Погачар, спечелил през 2020 и 2021 г., е фаворит №1.


Една от големите неизвестни около състезанието обаче е усложнената ситуация с COVID-19 в Западна Европа и нарастващия брой заразени.


Ключовите етапи


"През 2022 г. състезанието ще спечели най-добрият и най-комплексен колоездач", каза директорът на състезанието Кристиан Прюдом. Той гарантира разнообразен маршрут, който наистина дава шанс за изява на различен тип състезатели.


Тур дьо Франс предлага шест планински етапа, като пет от тях завършват на изкачвания. Шест етапа са равнинни, а седем с хълмист профил. Надпреварата ще включва и два етапа с бягане по часовник с обща дължина 53 км.


Капаните дебнат буквално от началото. Вторият етап притеснява много колоездачи заради преминаването през 18-километровият мост Сторбелт по едни от най-ветровитите места в Дания. Очаква се именно поривите на вятъра да предизвикат хаос на шосето.


Петият етап ще отбележи завръщането на паветата в Тура със 155-километрова отсечка с 11 павирани сектора. В първата седмица има и два финала на изкачвания.



Алпите ще бъдат арена на битката за жълтото трико във втората седмица с три поредни много тежки етапа - 10, 11 и 12. Вторият е е 149 км между Албервил и Кол дю Гранон. Финалът е на едноименното изкачване, използвано в Тура единствено през 1986 г., Кол дю Гранон е с дължина 11.3 км и среден наклон 9.2% на 2413 м.


Като кралски обаче се очертава 12-ият, който включва три височини от висша категория в 166 км. Колоната ще изкачи Кол дю Галибие (2642 м надморска височина - 23 км 5.1%), след което Кол де ла Кроа дьо Фер (29 км 5.2%) и финал на Алп д'Юез (13.8 км 8.2%). Височината, която е символ на Тура, се завръща за пръв път от 2018 г. Този етап е и на 14 юли, навръх националния празник на Франция.


Решителната трета седмица следва формулата на втората с първи етап, който е като загрявка за два по-тежки. 16-ият етап включва две височини и финал след спускане във Фоа, но следващият ще сблъска групата с четири поредни височини в Пиренеите и нито метър равно в последните близо 80 км. Финалът е на височината Пейрагюд (8 км 7.8%).


Последният планински етап е 18-ият, който е дълъг 143 км между Лурд и изкачването Отакам. И трите височини са събрани в последните 80 км - Кол д'Обиск (16.4 км 7.1%), Кол де Спендел (10.3 км 8.3%) и Отакам (13.6 км 7.8%).
Следващият етап е за спринтьорите преди 40-километрово бягане по часовник, което да реши и крайната победа в надпреварата


Словенският дуел


Може ли някой да се намеси в дуела между Погачар и Роглич за жълтата фланелка? Това е основният въпрос, който се задава в дните преди началото на състезанието. Двамата словенци стартират като основни фаворити, тъй като и през 2022 г. продължават да държат много високо ниво, превъзхождайки останалите.


От началото на годината Погачар е непобеден в многоетапни състезания, като спечели Обиколката на ОАЕ, Тирено Адриатико и Обиколката на Словения, като във всяка от тях взе и по два етапа. Двукратният шампион в Тура впечатли още с успех в надпреварата Страде Бианке, пето място в Милано-Санремо и друга класика - Обикола на Фландрия.


Трета победа би го направила деветият колоездач с подобно постижение, а дотук само шестима са печелили Тура три пъти поред.


"Не мисля за историята, има толкова много неща в ежедневието, които заслужават внимание. Опитвам се да се наслаждавам на колоезденето, мотивацията е същата както и досега", каза Погачар преди старта.


Има ли кой да спре словенците: започва Тур дьо Франс

© Reuters


Сънародникът му Роглич също е много впечатляващ от началото на сезона. Той спечели две от най-престижните едноседмични състезания в календара Париж-Ница и Критериум Дофине. Роглич стана едва четвъртият с подобно постижение в една година след Жак Анкетил (1963 и 1965), Еди Меркс (1971) и Брадли Уигинс (2012). Любопитното е, че в три от тези случая (1963, 1971 и 2012) въпросните колоездачи после печелят и Тур дьо Франс.


Роглич има на своя страна и много силният отбор на "Йъмбо Висма", в който личи още името на втория от 2021 г. Йонас Вингегор.


"Докато работим заедно, вярвам, че ще можем да победим Погачар", каза Роглич, а датчанинът Вингегор добави: "Искаме да влезем в обиколката с двама лидери и смятаме, че можем да предизвикаме Погачар".


Отборът ще опита да се бори едновременно за жълтата и за зелената фланелка, като в нея се е прицелил Ваут Ван Арт.


Останалите фаворити и знакови отсъстващи


Без топ фаворит, но с отбор, който може да обърка сметките влиза "Инеос". Британският тим, който неизменно печелеше Тура между 2012 и 2019 г. с четирима различни колоездачи, този път има трима лидери. И след като анонсираните още през пролетта Адам Йейтс (прекаран COVID-19) и Даниел Фелипе Мартинес имаха някои колебания, то над тях изпъкна шампионът от 2018 г. Герант Томас, който спечели Обиколката на Швейцария.


"Нямаме топ фаворит за победата, както в миналото, тъй като Погачар и Роглич са най-силните в последните години. Като отбор обаче имаме своите качества и се надявам да използваме тази численост", каза 36-годишният уелсец.


Отборът на "Инеос" винаги е бил фактор в Тура.

© Reuters

Отборът на "Инеос" винаги е бил фактор в Тура.


С надежди за силно представяне и битка за място на подиума стартират още четвъртият от 2021 г. Бен О'Конър (AG2R), Александър Власов ("Бора"), както и Енрик Мас ("Мовистар") - пети от 2020 и шести от 2021 г.


С акцент върху генералното класиране е още участието на Джак Хейг и Дамяно Карузо ("Бахрейн Викториъс"), Гийом Мартен ("Кофидис"), Давид Годю (FDJ), Ригоберто Уран (EF), Алексей Луценко ("Астана") и Найро Кинтана ("Аркеа"). На старт е и четирикратният шампион Крис Фрум.


Сред колоездачите, които ще се борят за етапни победи личат имената на Ван Арт и дългогодишният му съперник Матийо ван дер Пул. Те са и сред фаворитите за зелената фланелка, заедно с нейният седемкратен носител Петер Саган, Майкъл Матюс, Мадс Педерсен, и спринтьорите Кейлъб Юън, Фабио Якобсен.


Френските звезди Тибо Пино (FDJ) и Ромен Барде (DSM) обявиха, че няма да спорят за генерално класиране, а ще целят в определени етапи, както и фланелката за най-добър катерач.


Надпреварата през 2022 г. ще премине без две знакови имена - Жулиан Алафилип и Марк Кавендиш. И двамата не попаднаха в тима на "Куикстеп", като световният шампион се завърна наскоро след тежко падане и 40-дневна пауза, докато Кавендиш (носител на зелената фланелка за 2021 г.) остана резерва на другия спринтьор Якобсен, въпреки че спечели титлата на Великобритания.


В Тура няма да кара и носителят на зеленото трико от 2020 г. Сам Бенет, който не попадна в тима на "Бора".