Ансамбълът няма да участва на световното първенство

Ансамбълът няма да участва на световното първенство

© LAP.BG

Ансамбълът по художествена гимнастика няма да участва на световното първенство в Китакюшу (Япония). Причината е контузия на една от гимнастичките - Лаура Траатс, съобщиха от българската федерация.


Олимпийските шампионки от Токио се готвеха за последното си състезание в този състав. Траатс е почувствала остра болка след тренировка, се посочва в информацията.


"Нашите момичета заминаха изключително добре подготвени и с огромно желание да спечелят последното си състезание като отбор! Вчера ансамбълът ни е провел две тренировки и след втората Лаура Траатс получава много силна и остра болка. Веднага е проведена консултация с лекаря на отбора д-р Добрев, който е преценил, че травмата на Лаура е сериозна и участието на отбора е невъзможно! Всички момичета съжаляват ужасно, щабът също, но здравето е над всичко и това е единственото правилно решение в този момент", съобщиха от българската федерация (БФХГ) в страницата си във "Фейсбук".




Първоначално нямаше информация дали с отбора има резервни състезателки, което предизвика въпроси. На олимпийските игри в Токио заедно с петте гимнастички в ансамбъла Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс, пътува и резервата Камелия Стоилова.


Впоследствие от федерацията разясниха, че тимът е в Япония само с петте титулярни гимнастички, защото по правилник, за да се вземе резерва на световното, тя трябва да участва в поне едно от съчетанията. От БФХГ уточниха, че за олимпийските игри Стоилова е пътувала, но е била с отбора само до влизането в олимпийското село.


"За да пътува резервата, тя трябва да играе задължително в едното съчетание. На олимпийските игри имаше изискване да участват само пет гимнастички. Камелия пътуваше, както и Татяна, обаче те бяха с отбора до влизането в олимпийското село. За да може ако нещо се случи с някоя от основните състезателки до влизането в селото, те да влязат. След влизане в олимпийското село промени в състава не се допускаха".


"До вчера Лаура не е имала проблем да играе. Нашият щаб никога не е мислел да извади една от олимпийските шампионки и да играе с резервна състезателка в едното съчетание, затова и няма резерва с тях", написаха от БФХГ във "Фейсбук".


Президентът на федерацията Илиана Раева заяви, че Траатс е с дискова херния. "Лаура е получила доста силни болки и нашият доктор е казал, че не трябва да рискува и не трябва да играем. Контузията ѝ е дискова херния. Няма нищо по-важно от здравето на момичетата. След като докторът е казал, няма да играят. Момичетата са добре, те постигнаха най-големия си връх. Нищо фатално не се е случило", каза Раева пред Би Ти Ви.


Всичко, което трябва да знаете за: