На живо

Преди изборите: Трифонов се усъмни в честността на политическите си опоненти

Преди изборите: Трифонов се усъмни в честността на политическите си опоненти

© Стоп кадър/

Дневник" следи важните политически новини и реакциите по тях. Статията се обновява.




В първия ден на предизборната кампания лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов постави под съмнение както "честта и достойнството" на кандидата за президент проф. Анастас Герджиков, така и честността на един от лидерите на конкурентната политическа формация "Продължаваме промяната" Кирил Петков.


Във "Фейсбук" Трифонов иронизира неутралната позиция на ректора на Софийския университет и подкрепен от ГЕРБ кандидат-президент Анастас Герджиков в телевизионно интервю. Герджиков коментира без да взима страна темите за полицейското насилие над протестиращите, за кюлчетата и пачките в чекмеджето от анонимното видео от спалнята на Бойко Борисов. Според лидера на "Има такъв народ" фолкпевицата Луна, която също е кандидат за президент, "би дала по-обективни отговори от професора".


По-късно в друг пост той взе на прицел новосъздадения политически проект "Продължаваме промяната". Трифонов твърди, че ръководството на "Има такъв народ" и той лично няма да водят преговори с който и да е от участниците в парламентарните избори докато не се разбере "волята на суверена".


Подробностите четете тук.

"Демократична България": България може да стане най-доброто място за живот на Балканите за 5 г.

Преди изборите: Трифонов се усъмни в честността на политическите си опоненти

© Георги Кожухаров

Обединението "Демократична България" обяви, че има ясна и измерима цел – да направи България най-доброто място за живот на Балканите като вярва, че "до 5, максимум 7 години", това може да бъде постигнато.


"Демократична България" има волята, знанията и опита да върне държавата на нейните граждани и да я поставим на пистата на ускорената модернизация, се посочва още в манифеста.


В него се посочват и мерките, чрез които може да се постигне това: модернизиране на страната, установяване на върховенство на правото, осъществяване на истински енергиен и технологичен преход, ударни инвестиции в образованието, повишаване на ефективността на службите за сигурност и обществен ред.

Мая Манолова се определи като "незаобиколим фактор" в следващото управление

Преди изборите: Трифонов се усъмни в честността на политическите си опоненти

© Георги Кожухаров


Коалиция "Изправи се.БГ! Ние идваме!" се обяви за "незаобиколим фактор" в бъдещото управление на страната, наречено от Мая Манолова "мнозинство на промяната", въпреки че някои социологически проучвания прогнозират формацията да не получи минималните 4% за влизане в парламента.


"Опитите на ГЕРБ и ДПС за реставрация на статуквото ще срещнат нашия решителен отпор", каза Мая Манолова при откриването на предизборната кампания. Определи социологическите проучвания, които не сочат участие на формацията в следващото Народно събрание като "сервилни" и че обслужват големите партии.


На откриването на предизборната кампания бе и Татяна Дончева, която отново е част от коалицията, въпреки че в хода на последния парламент имаше ясно изразени разминавания между партньорите в най-малката коалиция. "Тук сме всички, готови за битка", твърди Мая Манолова. "Търкания и разминавания има и тепърва ще има, това изненадващо ли е", отговори Николай Хаджигенов.


Подробности четете тук.

С критики към Радев ДПС откри предизборната си кампания

скрийншот

скрийншот

С критики към държавния глава Румен Радев, кратка реч на кандидата за президент Мустафа Карадайъ и презентация на водачите на депутатски листи в различните райони ДПС откри предизборната си кампания днес. Събитието бе онлайн и бе водено от евродепутата Илхан Кючюк.


Водещият представи водача на листите в Благоевград и Велико Търново Делян Пеевски като бивш депутат с висше образование, владеещ английски език. На екрана се визуализира негова снимка.


скрийншот

скрийншот


В залата бе кандидатпрезидентската двойка на ДПС Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, преди да даде думата на която Кючюк каза, че Румен Радев не е помогнал за националния консенсус на страната, а е търсел пътя на юмрука и разделението.


Мустафа Карадайъ обяви, че кандидатпрезидентската двойка на ДПС ще олицетворява единственото на нацията, ще е пример и гарант за спазване на Конституцията и законите на страната, мост между партиите и институциите, ще отстоява добруването на всички български граждани и ще представя достойно държавата навън страната.

Кирил Петков вижда нужда от промяна, "щом корумпирани хора като Пеевски водят листи"

Преди изборите: Трифонов се усъмни в честността на политическите си опоненти

© Георги Кожухаров

"Продължаваме промяната" откри предизборната си кампания под дъжда пред Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". По думите на съпредседателя на коалицията Кирил Петков тя ще бъде положителна и няма да се фокусират върху негативни аспекти.


"Днес е първата стъпка на нашата кампания, но реално ние продължаваме това, което започнахме преди четири месеца – тоталната промяна за по-добро на България. "Пандора пейпърс" показаха офшорки, "Магнитски" - корумпирани хора и когато това са водачи на листи като Делян Пеевски, а, от другата страна, имаме прокуратурата, която се задейства преди даже Конституционният съд да се е произнесъл – наистина има голяма нужда от промяна", добави Петков.


Асен Василев каза, че целта им по време на кампанията е да се срещнат с българи в различни градове. "Хората не трябва да се страхуват, всеки трябва да иска да реализира мечтите си в България. Вярвам, че след 4 г. България може да бъде едно място, с което всички да се гордеем", добави той.

МВР открива телефонна линия за изборни нарушения

Преди изборите: Трифонов се усъмни в честността на политическите си опоненти

© Лили Тоушек


От днес до 15 ноември, а при балотаж - до 22 ноември включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail [email protected], гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални изборни престъпления. Линиите ще бъдат обслужвани непрекъсната, съобщи пресцентърът на МВР.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: