Върховният съд позволи изборните документи да се подават с електронен подпис

Жалбата срещу решението на ЦИК беше внесена в съда с електронните подписи на двама от съпредседателите на "Деморактична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов.

© Юлия Лазарова

Жалбата срещу решението на ЦИК беше внесена в съда с електронните подписи на двама от съпредседателите на "Деморактична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Върховният административен съд (ВАС) позволи изборните книжа, свързани с определянето на членове в районните избирателни комисии, да се подават и с електронен подпис. Делото беше образувано по жалба на "Демократична България", които атакуваха решение на Централната избирателна комисия от 2 август, съобщиха от съда.


Това е първото решение във връзка с предстоящите парламентарни избори на втори октомври 2022 година.
Върховният административен съд изпраща преписката на ЦИК за ново произнасяне при спазване на указанията, дадени в мотивите на решението.


В жалбата от "Демократична България" напомнят, че след като на парламентарните избори през ноември миналата година РИК - Стара Загора, отказа да регистрира листата на "Демократична България", защото документите бяха подадени с електронен подпис, Административен съд - Стара Загора, отмени отказа на ЦИК да регистрира листите и така потвърди прякото действие на регламентите на ЕС в България.




Върховните магистрати приемат, че изискването на ЦИК за саморъчно подписани документи, противоречи на
разпоредби от националното и европейското законодателство. "Общият принцип (извън изключенията) е, че документите могат да бъдат подписани с ръчно положен подпис или с квалифициран електронен подпис.
Съгласно разпоредбата на чл. 8, ал. 2 от Закона за електронното управление административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, са длъжни да
предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия или издаване на съответните актове. Аналогична е разпоредбата на чл. 18а от Административнопроцесуалния кодекс", приемат върховните съдии.


Те се позовават и на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, в който е посочено, че квалифициран електронен подпис е електронен подпис по смисъла на Регламент (ЕС) № 910/2014. В допълнение към този мотив е съдържанието на чл. 25, т.2 от същия пряко приложим Регламент, според който правната сила на квалифицирания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис.