Сана Марин се бори да остане на власт в оспорвани избори във Финландия

Сана Марин

© Reuters

Сана Марин

Финландският министър-председател Сана Марин, която през 2019 г. на 34 години стана най-младият премиер в света, се бори да остане на власт на изборите днес, докато страната е изправена пред рецесия, а нейните съперници обвиняват правителството ѝ в раздути публични разходи, пише "Ройтерс".


Марин, която е била на кориците на Vogue и Time Magazine, се смята от почитатели по цял свят за милениъл модел за подражание за прогресивни нови лидери.


Но у дома тя е критикувана от опозицията за подхранваните от дългове разходи на нейната лявоцентристка коалиция и от медиите за купоните ѝ във време, когато енергийната криза в Европа удари силно Финландия.




Марин казва, че разходите за образование и здравни услуги са ключови за осигуряване на икономически растеж. Нейните съперници, Петери Орпо от дясната Национална коалиционна партия и Рика Пура от националистическата партия "Финландците", призовават за фискални ограничения за възстановяване на държавните финанси.

Трите партии са с почти равни резултати в социологическите проучвания, като най-скорошното показва, че Националната коалиция води с 19.8% подкрепа, пред социалдемократите на Марин и "Финландците" с по 19.2%.


Не е ясно дали нейната лична популярност ще донесе победа на партията ѝ на парламентарния вот. През 2019 г. социалдемократите спечелиха на косъм, със 17.7% от гласовете.


В отговор на нахлуването на съседна Русия в Украйна правителството на Марин сложи край на десетилетия военна необвързаност и Финландия кандидатства за членство в НАТО, ход, подкрепен от почти всички членове на парламента.


Но и двамата други претенденти казват, че петпартийната коалиция на Марин не е успяла да овладее публичните финанси и обещават да сложат край на цикъла на заеми, ако спечелят.


Необходима е коалиция


С държавен дълг от 71% от БВП към третото тримесечие на 2022 г. спрямо 65%, когато Марин встъпи в длъжност в края на 2019 г., главно поради разходите за подкрепа на бизнеса и домакинствата през пандемията и въздействието на войната в Украйна, Финландия е на 10-то място по задлъжнялост сред 20-те държави от еврозоната, според Евростат.


Социалдемократите на Марин вярват, че икономическият растеж ще помогне на Финландия да спре да трупа повече дългове и, ако е необходимо, предпочитат повишаването на данъците пред съкращаването на разходите.

Финландската икономика премина през пандемията от COVID по-добре от тези на повечето европейски страни, но растежът се забави до 1.9% миналата година и се очаква страната да изпадне в лека рецесия тази година, докато инфлацията достигна връх от 9.1% през декември.


Орпо каза пред "Ройтерс", че неговият приоритет е да върне дълга в добро състояние, дори ако това значи болезнени съкращения на социалните разходи, като обезщетенията за безработица.


Който и да победи, ще трябва да формира коалиция от няколко партии, за да получи мнозинство в парламента, но няма никакви потвърдени връзки преди вота.


Марин отхвърли съставянето на правителство с "Финландците", наричайки партията "открито расистка" по време на дебат през януари - обвинение, което Пура категорично отхвърли.


"Няма какво да крием, от какво да се срамуваме или да прикриваме в нашите ценности. Ние сме националистическа и патриотична партия: ние защитаваме Финландия", написа Пура тогава в "Туитър".


В интервю за "Ройтерс" тя заяви, че нейният приоритет е да намали имиграцията от развиващите се страни извън ЕС, определяйки я като "вредна" за страната.


Нейната партия освен това би отхвърлила целта за въглеродна неутралност на Финландия, която управляващата коалиция на Марин определи за 2035 г.


Необичайна популярност


Би Би Си отбелязва, че рейтингът на Марин остава висок въпреки популярността на дясноцентристите и популистите.


"Необичайно е подкрепата за министър-председателя да не намалява до края на парламентарния цикъл. Това е новост във финландската политика", казва Йени Каримаки, изследовател на политическата история от Хелзинкския университет.


Според проучване за вестник Helsingin Sanomat от миналия декември 64% от респондентите смятат, че Марин е свършила "много добра" или "сравнително добра" работа като министър-председател. Сред анкетираните жени процентът е малко по-висок - 69 на сто.


Каримаки отдава популярността на Марин на изключителните времена, през които е преминала Финландия: "Някои от нейните изявления не са политически. Това е нещо, което привлича много внимание."

Ключови думи към статията: