Брюксел одобри българския план за развитие на земеделието за 8 млрд. евро

Брюксел одобри българския план за развитие на земеделието за 8 млрд. евро

© Reuters

Европейската комисия одобри в сряда българския план за развитие на земеделието до 2027 г., който залага 8 млрд. евро в субсидии за фермерите и мерки за селските райони. От тях 5.6 млрд. евро са от европейския бюджет, а останалите са национално съфинансиране.


Българският план е сред последните, които получиха зелена светлина от Брюксел, само 24 дни преди да започне неговото изпълнение, тъй като новата Обща селскостопанска политика влиза в сила на 1 януари 2023 г.


Земеделското министерство в София съобщава, че заедно с националното съфинансиране до 2027 г. ще се похарчат 8 060 113 677 евро, от тях като директни плащания - 4.4 млрд. евро и 3.5 млрд. инвестиции в селските райони.


Продоволствена криза в България няма, уверява земеделският министър
Продоволствена криза в България няма, уверява земеделският министър



Еврокомисията акцентира, че "подпомагането на доходите заема важно място в българския план за намаляване на разликата в доходите между земеделските стопани и работниците в други сектори", а земеделското министерство - че за първи път са заложени мерки за схемите за качество и "производство на крайни продукти с по-високи екологични изисквания".


Планът, който описва каква земеделска политика ще се прави между 2023 и 2027 г., е заложил таван от 100 хил. евро субсидии за големите стопанства и преразпределително плащане за малките и средни ферми, за да се подобри тяхната конкурентоспособност.


Над 600 милиона евро ще бъдат заделени за подпомагане на секторите на месото, млечните продукти и плодовете и зеленчуците, които изпитват затруднения, съобщава Еврокомисията. Земеделското министерство посочва, че са предвидени специални интервенции за лозаро-винарския сектор на стойност 99 млн. евро, както и 26 млн. евро за пчеларство.


България е заложила почти 100 млн. евро за подпомагане на лозаро-винарство до 2027 г.

© European commission (audiovisual service)

България е заложила почти 100 млн. евро за подпомагане на лозаро-винарство до 2027 г.


Планът ще гарантира, че над 80 % от обработваемата земя има минимална почвена покривка в чувствителни периоди, за да се подобри качеството на почвата. Заложени са увеличаване на площта за биологично земеделие, създаването на 9413 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони, сред които изграждането или реконструкцията на водоснабдителни системи, ремонта на местни пътища, училища и детски градини.


Повече от 5200 млади земеделски стопани ще получат специална подкрепа за започване на дейност, съобщава Еврокомисията.


За да гарантира, че развитието на земеделието в ЕС ще следва общи приоритети Еврокомисията предложи държавите да изготвят национални стратегически планове, обясняващи как ще използват Общата селскостопанска политика и как ще изпълняват Европейския зелен пакт. Плановете трябваше да бъдат внесени до края на 2021 г., а Еврокомисията да ги оцени за още шест месеца.


Българският беше депозиран в Брюксел на 9 ноември 2022 г., след като бяха коригирани 405 забележки на черновата, направени от Европейската комисия през лятото. Няколко браншови организации поискаха планът да бъде изтеглен, тъй като не е консултиран с тях, но земеделското министерство отказа, за да не се забави допълнително приемането му.