Образователното министерство е предотвратило хакерска атака преди матурата

Образователното министерство е предотвратило хакерска атака преди матурата

© Красимир Юскеселиев

Министерството на образованието (МОН) е предотвратило хакерска атака в нощта преди първата задължителна матура за зрелостниците по български език и литература, съобщи БНР.


От ведомството не уточняват какъв тип атака е била, но за да я пресекат, е бил спрян достъпът до сървърите на МОН от чужбина.


Съобщението за хакерската атака дойде малко след началото на днешната втора задължителна матура - по профилиращ предмет, на която се явиха 45 хиляди зрелостници. В просветното министерство от два възможни варианта беше избран вариант 1, по който ще работят младежите.




За първи път тази година втората матура няма да е по предмет по избор, а по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас. По тази причина вече има възможност да се държи втори задължителен държавен зрелостен изпит по още 5 предмета - информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство. Т.е. изпитите днес са по 18 различни предмета.


По традиция най-много ученици ще се явят на английски език - над 12 000, следват биологията и географията. Тъй като езиците се полагат на различни нива в зависимост от това как са изучавани, самите изпити ще са общо 27.


Днес и учениците от професионалните гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в теоретичната му част. Те решават тест по различен отделен вариант.


Резултатите и от днешните матури ще са готови до 8 юни. Те ще се смятат за издържани при минимум 30 т., които носят оценка "среден 3". Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: