Бързи новини (26 април)

Бързи новини (26 април)

© NA

"Бързи новини" е рубриката, в която "Дневник" информира за най-важното от България и света в реално време. Съдържанието ѝ се създава от редакторски екип.

Бързи новини

Байдън отложи забраната на ментоловите цигари

Байдън отложи забраната на ментоловите цигари

© Reuters

Американският президент Джо Байдън отложи забраната на ментоловите цигари, позовавайки се на необходимостта от повече време за преглед на предложението на здравния регулатор.


Според в. "Уолстрийт джърнал", който пръв огласи новината, Белият дом е претеглил потенциалните ползи за общественото здраве от забраната срещу политическия риск от гнева на избирателите в изборна година.


Решението на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за забраната на цигарите, което се очакваше миналата година, също беше отложено.


Ментоловите цигари са една трета от общия пазарен дял на индустрията в Съединените щати. Силно пристрастяващите продукти са привлекателни за младите пушачи и според изследванията особено вредни за здравето на чернокожите.

САЩ обявиха още 6 млрд. долара военна помощ за Украйна

САЩ обявиха още 6 млрд. долара военна помощ за Украйна

© Reuters

Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви в петък нов транш от военна помощ за Украйна в размер на 6 милиарда долара, след като в сряда беше огласен друг пакет от 1 млрд.


И двете суми са част от помощта от 61 милиарда долара за Киев, който беше одобрен тази седмица от американския Конгрес и утвърден с подписа на президента на САЩ Джо Байдън.


За разлика от първата помощ, която ще бъде организирана от запасите на американската армия, шестте милиарда са предназначени за купуването на боеприпаси и оръжие, чрез сключване на договори с отбранителната индустрия или с партньори. Това означава, че тази помощ ще има нужда от повече време, преди да стигне до бойното поле, пише БТА.

"Левски" ликува с титлата във волейболното първенство след успех над ЦСКА

"Левски" ликува с титлата във волейболното първенство след успех над ЦСКА

© LAP.bg

Левски" е новият шампион във волейболното първенство, след като надигра категорично ЦСКА във финала. Сините отказаха червените с 3:0 във финалния плейоф в Националната волейболна лига (НВЛ), като в решителния мач се наложиха с 3:1 (23:25, 25:19, 25:20, 25:22).


Отборът на треньора Николай Желязков е един от най-младите в първенството, като завърши втори в редовния сезон. В плейофите сините се наложиха с 3:1 успеха над "Нефтохимик", за да стигнат и до титлата.


Именно "Нефтохимик" беше шампион през миналия сезон, а преди това в две поредни години с титлата триумфираше "Хебър".

Чарлз III подновява публичните си прояви след лечението от рак

Чарлз III подновява публичните си прояви след лечението от рак

© Reuters

Британският крал Чарлз ще се върне към обществените си задължения следващата седмица за първи път, откакто беше диагностициран с рак през февруари, съобщи Бъкингамският дворец в петък.

"Програмата за лечение на Негово величество ще продължи, но лекарите са доволни от постигнатия досега напредък, така че кралят вече може да възобнови редица публични задължения", каза говорител на двореца.


За да отбележат завръщането си, той и кралица Камила ще посетят център за лечение на рак в Лондон във вторник. Потвърдено е и държавното посещение през юни на японския император Нарухито и императрица Масако.


Публичните прояви на краля ще бъдат консултирани с медицинския му екип, за да не се вреди на възстановяването му, уточняват от двореца.

Шефът на здравната каса ще съди Лена Бориславова

Заседание на 49 народно събрание, парламент, гласуване на подуправител на здравната каса, проф. Момчил Мавров

© Юлия Лазарова

Заседание на 49 народно събрание, парламент, гласуване на подуправител на здравната каса, проф. Момчил Мавров

Управителят на здравната каса Момчил Мавров обяви пред Би Ти Ви, че ще съди Лена Бориславова за клевета заради думите ѝ по негов адрес пред телевизията тази сутрин.


"В момента г-н Желязков, вместо да действа както повелява висотата на неговия пост, изпълни заръката и инструкцията на Пеевски и Борисов. Именно по този начин едни 8 млрд. лв. се озоваха в ръцете на г-н Мавров", коментира Бориславова.


"Проблемът не е само в това, че той е избран само с гласовете на "Възраждане", а не с тези на "Продължаваме промяната - Демократична България". Проблемът е в това, че това е лице, за което е известно, че има преписки и папки в прокуратурата и в ДАНС", заяви още тя.


Според Мавров нейните думи били лъжа, защото срещу него нямало досъдебно производство и не му било повдигнато обвинение. Мавров беше издигнат от ГЕРБ.

Главният и заместник главният редактор на Factcheck.bg обявиха, че напускат

Платформата за проверка на факти съществува от 2021 година.

© Poynter

Платформата за проверка на факти съществува от 2021 година.

Главният и заместник главният редактор на платформата за проверка на факти Factcheck.bg Ралица Ковачева и Георги Марчев обявиха през фейсбук постове, че напускат изданието.


В постовете си Марчев и Ковачева не коментират причините за решението си. Официално съобщение и затова кой ще ги замести няма,


Платформата, която е към Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), съществува от 2021 година.
Наскоро компанията собственик на "Фейсбук", "Инстаграм" и "Тредс" - "Мета платформс" - обяви, че разширява програмата си за проверка на фактите в България и започва партньорство с Factcheck.bg.

Испания ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

© Reuters

Испания ще изпрати малък брой ракети за батареи "Пейтриът" на Украйна, съобщава в. "Ел Паис", за да й помогне да подсили въздушната си отбрана и по искане на НАТО.


"Прехвърлянето на малък брой ракети идва, след като Министерството на отбраната отказа да предаде на Украйна батерията, която разполага от 2013 г. на турско-сирийската граница", пише вестникът.


Испания има 3 батерии втора употреба от Германия.


По-рано Германия обяви, че събира "Пейтриът" коалиция след европейските съюзници от НАТО, тъй като Украйна обяви, че има спешна нужда от 7 батареи и ще даде една своя. Гърция каза, че не може да изпрати исканото, тъй като се нуждае от системата за своята сигурност. Германия, Франция, Испания, Италия, Гърция и Швеция ползват "Пейтриът".

Ердоган отложи среща с Байдън

Ердоган отложи среща с Байдън

© Reuters

Планираната среща на президентите Реджеп Ердоган и Джо Байдън, насрочена за 9 май в Белия дом, беше отложена поради промени в графика на турския лидер, съобщи Ройтерс като се позова на турски официален представител.


Белият дом потвърди, без да конкретизира датата, но "Ройтерс" съобщава, че в края на март Белият дом е предложил и Анкара е приела, срещата да се състои на 9 май.


От началото на войната Турция претендира за посредническа роля в Украйна, като Ердоган многократно е изразявал готовност да разговаря с Владимир Путин по въпроса. След като се видяха през септември Путин и Ердоган многократно отлагаха следваща среща, последно за след изборите в Русия през март, но дата не е обявена.

Правителството предлага на президента рокади в ръководството на сухопътни войски

Парад за Гергьовден Румен Радев

© Юлия Лазарова

Парад за Гергьовден Румен Радев

Министерският съвет предлага на президента да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Станимир Христов от длъжността "Командир на 2-ра механизирана бригада" и да го назначи на длъжността "Началник на щаба на Сухопътните войски", считано от 06.05.2024 година.


Правителството предлага също така полковник Мирослав Костадинов да бъде назначен на длъжността "Командир на 2-ра механизирана бригада" и да бъде удостоен с висше военно звание "бригаден генерал", считано от 06.05.2024 г.

Правителството отпусна 20 млн. лв. на МВР за ремонт на сгради

Враца след смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, който почина след свада и сбиване с двама души в центъра на Враца. районно полцейско управление

© Георги Кожухаров

Враца след смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, който почина след свада и сбиване с двама души в центъра на Враца. районно полцейско управление

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2024 г. Средствата в размер на 20 млн. лв. са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР, съобщи правителствената информационна служба.

Жена е задържана за покупка на телефони и слушалки за над 35 хил. лв. с чужди карти

Жена е задържана за покупка на телефони и слушалки за над 35 хил. лв. с чужди карти

Чужденка е задържана за покупка на 13 мобилни телефона с чужда карта.


Служители на отдел "Икономическа полиция" - СДВР, за задържали 36-годишна чужда гражданка, която купила 13 скъпи мобилни телефона и 9 чифта слушалки за общо над 35 000 лева с кредитни карти, които не били нейни.


Картите са открити качени на три мобилни устройства.


Жената е задържана за 72 часа.

Енергийният министър заминава за Турция заради "Боташ"

Енергийният министър заминава за Турция заради "Боташ"

© Юлия Лазарова

Министърът на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в Турция. В събота в Истанбул ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар.


Министерството посочва, че посещението е във връзка с решението на Народното събрание от 19 април, с което ресорният министър бе задължен да предоговори споразумението между държавната газова компания "Булгаргаз" и турската "Боташ". То бе подписано при кабинета на Гълъб Донев, а временна парламентарна комисия по случая заключи, че 500 хил. долара на ден плаща "Булгаргаз" по договора с "Боташ" за капацитет, който не се използва. Тези такси следва да се изплащат през следващите 13 години.

Допълнителните матури по желание ще са от 22 до 29 май

МАТУРА МАТУРИ ГИМНАЗИЯ ГИМНАЗИСТ УЧЕНИК УЧЕНИЦИ

© Анелия Николова, Капитал

МАТУРА МАТУРИ ГИМНАЗИЯ ГИМНАЗИСТ УЧЕНИК УЧЕНИЦИ

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката, съобщи ведомството.


На 22 май от 8.30 ч. ще са матурите по математика и география и икономика от общообразователната подготовка. В същия ден от 14 часа ще се проведат матурите по желание от профилирана подготовка по физика и астрономия, география и икономика, изобразително изкуство, история и цивилизации, руски език и предприемачество.


В последния ден (29 май) от предстоящата изпитна сесия са държавните зрелостни изпити по информационни технологии - общообразователна и профилирана подготовка.

"Пирин" (Благоевград) има нови собственици

"Пирин" (Благоевград) има нови собственици

© LAP.bg

Футболният "Пирин" има нови собственици, като Община Благоевград прие предложението клубът да се управлява от акционерно дружество. Предложението беше внесено от кмета Методи Байкушев, като до момента общината издържаше клуба.


От "Пирин" съобщават, че издръжката поемат местният бизнесмен Георги Спасов и неговият партньор от София Милен Стефанов. Общината остава с 10%.


Спасов развива бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници. До момента той е помагал на спортни отбори в Благоевград. Партньорът му Стефанов пък е собственик на телекомуникационна компания, оперираща на няколко пазара в Европа.

Разследван за корупция оглави испанската футболна федерация

Разследван за корупция оглави испанската футболна федерация

© Reuters

Педро Роча е новият президент на Испанската кралска футболна федерация (RFEF), обявиха от организацията. Той е избран да наследи на поста подалия оставка Луис Рубиалес след скандалния случай през 2023 г., когато целуна футболистката Джени Ермосо на награждаването на световното първенство.


Роча е разследван заради корупционна афера. До момента той изпълняваше временно длъжността, а през март полиция претърси офиси на федерацията.


Тази седмица испанското правителство реши да упражнява надзор над засегнатата от скандала организация "в отговор на кризата във федерацията".

Бременните ще могат да се ваксинират безплатно срещу коклюш

Булстрикс ваксина коклюш спринцовка здравеопазване

© Велко Ангелов

Булстрикс ваксина коклюш спринцовка здравеопазване

Всички бременни до 36-а гестационна седмица ще могат да се имунизират безплатно срещу коклюш, каза на брифинг здравният министър Галя Кондева.


"Наред със свалянето на възрастта за имунизация с две седмици това е начин да бъдат защитени най-уязвимите - малките деца", уточни тя.


Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев допълни, че във всеки областен център ще има имунизационни кабинети. Има готовност за обособяване и на изнесени мобилни кабинети. "Ваксини има, ваксинацията ще започне след празниците", уточни Кунчев.


Регистрираните случаи на коклюш в България вече са над 500, като в над 90% от случаите са заразени деца. За същия период на миналата година случаите са били четири.


Реимунизация на възрастни и бременни: въпроси и отговори за коклюш
Реимунизация на възрастни и бременни: въпроси и отговори за коклюш

Над две трети от българските тийнейджъри планират да завършат висше образование

Над две трети от българските тийнейджъри планират да завършат висше образование

© Велко Ангелов

Над две трети (71%) от 15-годишните ученици в България планират да завършат висше образование. Това е под средната стойност за връстниците им от държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където допълнителна степен на обучение възнамеряват да получат 84 на сто.


Данните са от изследване на ОССЕ за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.


Под половината от българските ученици очакват да заемат ръководна или квалифицирана работна позиция, което е под средната стойност за всички изследвани страни - 57%.


Повече за социално-емоционалните умения на българските ученици - четете тук.

Мария Бакалова ще участва във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

Мария Бакалова ще участва във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

© profimedia.bg

Мария Бакалова ще участва в нов приключенски екшън, в който ще си партнира с Райън Рейнолдс и Кенет Брана, пише "Дедлайн". Филмът носи заглавието Mayday, а режисурата и сценарият са дело на дуото Джонатан Голдщайн и Джон Франсис Дейли.


Филмът е продуциран от "Епъл" и Skydance. Засега не се дава никаква информация за ролите и сюжета на филма. Снимките са започнали през март в Монреал и се очаква да приключат през май.


Това е поредният филм, в който Мария Бакалова ще си партнира със световни звезди. В началото на май предстои премиерата на Unfrosted по "Нетфликс", а "Стажантът", в който Бакалова играе първата съпруга на Доналд Тръпм, ще се бори за "Златна палма" в Кан.

Петима са обвинени в Лондон за палеж и "дейност в полза на Русия"

Петима са обвинени в Лондон за палеж и "дейност в полза на Русия"

Британската полиция съобщи, че е обвинила петима души, сред които и британски гражданин, във враждебна спрямо държавата дейност, целяща да помогне на Русия. В събота 20-годишният Дилън Ърл ке е явил в съда в Лондон за обвинения по две престъпления, свързани със Закона за националната сигурност. Той е обвинен и в палеж през март тази година на свързан с Украйна бизнес обект, за което са му помагали и 60-годишният Пол Инглиш и 21-годишният Ний, Коджо Менаш.


Още двама обвиняеми са се явили по същия случай пред съда днес - Джак Рийвс на 20 години (за получаване на материална изгода от чуждестранна спецслужба и за палеж) и 22-годишният Димитриюс Паулаускас (че не е споделил с полицията информация за терористичен акт).


За пръв път британец е обвинен, че работи за "Вагнер"
За пръв път британец е обвинен, че работи за "Вагнер"

Парламентът излиза във великденска и предизборна ваканция от 1 май

Парламентът излиза във великденска и предизборна ваканция от 1 май

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Депутатите взеха решение да не провеждат заседание на 2 май, когато по правилник би трябвало да се съберат за последно, тъй като великденската им ваканция започва от 3 май (Разпети петък). Заседание няма да има и на 1 май, тъй като денят също е неработен. Вместо това те ще работят извънредно във вторник (30 април). Заседанието ще се проведе от 14.00 часа, а в програмата ще бъдат включени четири точки:

Парламентът прие на първо четене поредни промени в договора за F-16

Заседание на 49 народно събрание, парламент, депутати, гласуване, пулт за гласуване

© Юлия Лазарова

Заседание на 49 народно събрание, парламент, депутати, гласуване, пулт за гласуване

Парламентът прие на първо четене поредна промяна на договора за първите осем самолета F-16.


С измененията не се увеличава стойността на вече подписания през 2019 г. международен договор между България и САЩ и не се изискват допълнителни вноски.


Очаква се първите самолети F-16 да пристигнат в България в началото на 2025 г.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Започва разследване срещу "Тесла" заради проблеми с автопилота им

Започва разследване срещу "Тесла" заради проблеми с автопилота им

© Reuters

Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) обяви, че е започнала разследване срещу американския производител на електрически автомобили "Тесла", предаде "Ройтерс".


То трябва да установи дали е обосновано решението на компанията от декември да изтегли над 2 милиона превозни средства за подмяна на компоненти от автоматизираните им системи за управление, известни като "Автопилот".


От NHTSA проучват пътни инциденти с коли, които вече са с актуализиран софтуер на автоматизираната система. От регулатора смятат, че компанията не е демонстрирала "решителност да отстрани потенциален дефект, който представлява необоснован риск за безопасността".

По делото на Ваня Григорова за касиране на изборите за кмет на София са платени 44 хил. лева

Ваня Григорова с адвокат Милка Христова

© Велко Ангелов

Ваня Григорова с адвокат Милка Христова

На днешното заседание по делото на Ваня Григорова за касиране на изборите за кмет на София бяха разпитани вещите лица. По искане на защитата на Григорова бяха сверени данните от флашките и записаните в протоколите във всички 1639 секции в София.


На миналото заседание в Административния съд-София град на 29 март стана ясно, че по-ощетеният при балотажа на 5 ноември 2023 г. е Васил Терзиев. Той има с 832 гласа по-малко вписани в протоколите, а Григорова - 282.


Досега на вещите лица за извършената проверка са платени 44 хил.лева - от двете страни по 17 хил.лева и от Централната избирателна комисия - 10 хил.лева. Защитата на Терзиев днес поиска допълнителен анализ и сумата ще наближи 50 хил.лева. Съдебна практика е загубилият делото да поеме всички направени разноски. Съдията определи следващото заседание за 7 юни.

Главчев: За седмица служебното правителство загаси два пожара

Церемония по предаване на властта се проведе в Министерския съвет. На нея служебният кабинет с министър-председател Димитър Главчев прие поста от Николай Денков.

© Юлия Лазарова

Церемония по предаване на властта се проведе в Министерския съвет. На нея служебният кабинет с министър-председател Димитър Главчев прие поста от Николай Денков.

За последните седем дни кабинетът е изгасил два пожара, каза днес служебният премиер Димитър Главчев при откриването на заседанието на правителството днес. Той уточни, че става въпрос за осигуряване на парите за обезщетения за земеделците по т.нар. украинска помощ и за осигуряване на пари за заплатите на миньорите и енергетиците от "Мини Марица-изток" и "Бобов дол".


Целта за членство на България в еврозоната през 2025 г. остава водеща и за служебното правителство, стана ясно от думите на Главчев. Остава и ангажиментът за провеждане на честни избори.

Подписан е договорът за доставка на 7 нови двуетажни влака с полска компания

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания "Stadler Polska Sp. z o.o."подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат купени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи пресцентърът на транспортното министерство.


Договорът е на стойност 300.513 млн. лева, а срокът за доставка е 26 месеца. Той включва опция за доставка на още 3 влака при осигурено финансиране до края на срока на договора. Изпълнителят трябва да осигури също 15-годишна поддръжка на влаковете и обучение на експлоатационния персонал.
Влаковете могат да се движат с до 160 км/ч и ще са оперативно съвместими с европейската железопътна мрежа.


Подписан е договорът за доставка на 7 нови двуетажни влака с полска компания

© Министерство на транспорта и съобщенията

Общински съветници искат синята зона в София да работи и в неделя

Общински съветници искат синята зона в София да работи и в неделя

Общински съветници от "Спаси София" искат синята зона в центъра на София да работи и в неделя, а във всеки от дните тя да обхваща по-широк времеви диапазон.


В момента синята зона е активна от понеделник до събота включително от 8.30 и 20.00 часа. Предложението беше направено днес при представянето на проекта за реорганизация на движението в част от центъра.


Кметът на "Средец" Трайков се обяви за въвеждане на червена зона в центъра на София, в която да могат да паркират само живеещите в съответния район.


В аванс беше съобщена и идея подлезът при спортната палата да се направи на подземен паркинг.

БСП: Ваня Григорова и Мая Манолова ще бъдат поредната патерица на ГЕРБ в следващия парламент

БСП: Ваня Григорова и Мая Манолова ще бъдат поредната патерица на ГЕРБ в следващия парламент

© Юлия Лазарова

Ваня Григорова и Мая Манолова ще бъдат поредната патерица на ГЕРБ в следващия парламент. Това коментира на брифинг в парламента зам.-председателят на социалистите Георги Свиленски по повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Ваня Григорова е истинският победител на местните избори в София.


Според Свиленски с изказването на бившия премиер е паднала маската на Григорова и зависимостта й от ГЕРБ и Бойко Борисов. "Днес Борисов предава избирателите си в София, като им казва, че на местните избори е подкрепял и работил за Ваня Григорова и че тя му трябва в българския парламент, за да му бъде патерица.


Той обвини Григорова, че не желае да работи за София и не я интересуват проблемите на работещите, на бедните и трудовите хора, а единствено я интересуват местата в листите.

Вицепрезидентът определи отстраняването на председателя на парламента като странно

9-ти май Румен Радев поднасяне на венци Иляна Йотова

© Георги Кожухаров

9-ти май Румен Радев поднасяне на венци Иляна Йотова

Отстраняването на Росен Желязков от поста председател на Народното събрание е странно. Имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да му се "вземе главата". Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти вчерашното решение на депутатите.


Тя допълни, че с промените в Конституцията, засягащи формирането на служебни правителства, е станало ясно, че една от целите е била да се превърне парламентът в терен за предизборна кампания, и това сега се случва.

Украйна оттегля танковете "Абрамс" от фронта, твърди "Асошиейтед прес"

Украйна оттегля танковете "Абрамс" от фронта, твърди "Асошиейтед прес"

Украйна временно е оттеглила от сражения на фронта американските танкове Abrams M1A1, защото руските дронове са направили твърде трудно те да действат, без да бъдат забелязани веднага или атакувани, съобщи "Асошиейтед прес", цитирайки двама американски военни.


Преди повече от година САЩ приеха да изпратят 31 такива танка с идея да се използват за пробиване на руските линии, но оттогава войната се промени и защитата на струващите по около 10 млн. долара машини стана сложна Пет от тези танкове бяха ударени от руснаците, но и украинците така и не успяха да ги използват в интегрирани операции.


Още в първия помощен пакет от тази седмица САЩ изпращат средства за борба с дронове, включително специално пригодени муниции 50-и калибър.

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако сме само двамата

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако сме само двамата

© Велко Ангелов

Аз абсолютно не вярвам, че той би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме само двамата и бодигардовете му бяха отвън." Така Кирил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България" коментира нападките по негов адрес от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски по-рано през деня.


Той определи репликите като "мутренски".

Събиращи гъби са против отмяната на патентния данък

Събиращи гъби са против отмяната на патентния данък

© Цветелина Белутова, Капитал

Две организации на събиращи гъби и трюфели изпратиха отворени писма до институциите, с които възразяват срещу отмяната патентния данък, който бе въведен при гласуването на бюджета за тази година. Отмяната бе предложена от Йордан Цонев, ДПС, и Теменужка Петкова, ГЕРБ, които са вносители и на промяната в Закона за хазарта. Двата проекта бяха внесени и разгледани в ресорната комисия в четвъртък.


В бюджетната комисия Цонев обяви, че данъкът ощетява събиращите и никакви приходи не се събират от него. Две организации излизат с идентични аргументи, като посочват, че така е легитимирана професията, че данъчният модел е опростен и се гарантира произходът на събраната продукция.


Същевременно през есента събиращи трюфели протестираха срещу въвеждането на данъка.

В предпоследния ден на парламента нов депутат положи клетва

Богдан Донев

© Велко Ангелов

Богдан Донев

Хореографът Богдан Донев се закле като депутат на мястото на подалия оставка по-рано днес Драгомир Драганов от ГЕРБ-СДС. Той ще присъства само на едно пленарно заседание - във вторник, но затова пък ще получи една пълна месечна депутатска заплата.


Според сайта horo.to Донев е завършил танци в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе, а висшето си образование е получил в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - град Пловдив, като хореограф-режисьор, степен магистър. Представен е като основател на танцова школа за фолклорни хора "Играорци", която е създадена с цел обучение на възрастни по народни танци от различните области на България. Последната основана школа е танцова формация с името "Русчук", състояща се от професионални танцьори - изпълняващи празнични програми.

На първо четене парламентът отмени алтернативния данък за берачите на гъби и плодове

На първо четене парламентът отмени алтернативния данък за берачите на гъби и плодове

Депутатите приеха на първо четене законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с който се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения. Законопроектът, внесен от депутатите Йордан Цонев и Теменужка Петкова, бе гласуван с 95 гласа "за", трима "против" и 59 "въздържал се".


В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че този вид стопанска дейност засяга близо 30 000 регистрирани лица, за които данъкът се явява непосилен и явно несправедлив. Алтернативният данък е дължим преди реализиране на продукцията и е силно зависим от климатични условия, се отбелязва в доклада.


Оказа се обаче, че засегнатите от промяната са против решението на депутатите.

Безработицата в Германия върви към 10-годишен рекорд

Безработицата в Германия върви към 10-годишен рекорд

Ефектът от стагнацията, преминаваща към лека рецесия, в германската икономика вече се усеща на пазара на труда и очакванията на института IW са безработицата да достигне най-високото ниво от 2015 г. насам, съобщи "Ройтерс". Малко над 2.8 млн. души (6% от работоспособното население) ще са без работа, което все пак остава далеч под 4.9 млн. безработни в пика от 2005 г.


Холгер Шефер от IW казва, че плановете на работодателите за наемане на служители не показват ръст на заетостта до края на 2024 г., докато новорегистрираните свободни места са били през март на най-ниското ниво от пет години.


Миналата година при рецесия от 0.3% заетите се увеличиха с 0.7%, но това е било по-скоро опит на бизнеса да задържи качествените си служители, което не може да се поддържа дълго.

Еврокомисията закри наказателната процедура срещу България за стари депа за отпадъци

Еврокомисията закри наказателната процедура срещу България за стари депа за отпадъци

© Цветелина Белутова

Европейската комисия закри наказателната процедура срещу България, след като са били закрити и рекултивирани всички стари депа и изпълни задълженията си по Директивата за депонирането на отпадъци, съобщиха от екоминистерството.


Решението на ЕК e от 24 април т.г. и идва, след като през декември миналата година България докладва, че всички 113 депа, предмет на решението на Съда на ЕС от 2015 г., са закрити и рекултивирани. На 17 ноември 2023 г. приключи рекултивацията и на последното общинско депо, неотговарящо на изискванията.


Със закриването на наказателната процедура България избегна заплащането на сериозни финансови санкции, се уточнява в съобщението.

Пеевски: След изборите Кирил Петков ще драска и скимти, за да влезе в кучкарника на Борисов

Пеевски: След изборите Кирил Петков ще драска и скимти, за да влезе в кучкарника на Борисов

© Велко Ангелов

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви в кулоарите на парламента, че едва като се видят резултатите от предсрочните избори, ще могат да се водят разговори за управляващо мнозинство. От изказването му пред журналисти обаче се разбра, че партията му едва ли ще седне на масата за преговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". Той дори заяви, че политическият живот на коалицията вече е приключил, и нападна няколко пъти съпредседателя ѝ Кирил Петков.


"Той е като един сладък пудел, който след изборите ще драска и скимти на вратата на Бойко Борисов в Банкя, за да влезе в неговия кучкарник. Тези хора не могат нищо друго да направят, освен да скимтят и да се молят на Борисов. Този проект приключи", заяви Пеевски.

Избирателната комисия заличи регистрацията на "Атака" за изборите

Избирателната комисия заличи регистрацията на "Атака" за изборите

© Цветелина Белутова

Централната избирателна комисия заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9 юни. Това се разбира от решение на комисията, публикувано снощи.


Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели.


Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Кирил Петков: Пеевски е увиснал на врата на Борисов и го задушава

Заседание на 49 Народно събрание, парламент. Кирил Петков

© Юлия Лазарова

Заседание на 49 Народно събрание, парламент. Кирил Петков

Пеевски е увиснал на врата на Борисов и го задушава", това коментира днес в парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков. Според него заради съпредседателя на ДПС е бил отстранен Росен Желязков като председател на парламента и се е провалила ротацията.


Петков посъветва симпатизантите на ГЕРБ да поискат от Борисов да се отърве от воденичния камък Пеевски. "България не може да има нормално управление оттук нататък, ако тази зависимост на Борисов от Пеевски не се прекъсне", посочи той. Поиска честни конкурси за регулаторите и службите.


Петков подчерта, че съдебната система не е реформирана, докато се използва като бухалка.

Полицията забрани използването на пиротехника в дербито ЦСКА - "Левски"

Полицията забрани използването на пиротехника в дербито ЦСКА - "Левски"

© LAP.bg

Полицията забранява внасянето и използване на пиротехника на дербито ЦСКА - "Левски", което ще се играе в събота (27 април) от 16.15 часа. Това съобщиха от СДВР на брифинг преди футболния мач.


"Мерките на стадиона ще бъдат още по-стриктни от миналия път. Буферните зони са по-големи. В случай на инциденти, каквито имаше преди няколко седмици, следващите мерки ще бъдат още по-сериозни", обявиха от полицията.


Ограничава се хореографията, като няма да има винили, отбелязани като леснозапалими.


"Няма да има ракети и пиротехнически илюминати по време на мача. Ако е необходимо, ще бъдат изпразнени сектори, но се надявам разумът да надделее", коментира главен инспектор Иван Георгиев.


Какви са бомбите и ракетите, които внасят феновете четете тук.

Румънската църква ще приема свещеници от Молдова

Румънската православна църква е готова да приема свещеници от Молдова, която е в епархията на Русия. Целта е да се разшири влиянието на Букурещ, където смятат, че бъдещето на бившата съветска република е в Европа, предаде Ройтерс.


Дискусиите за принадлежността на молдовската православна общност са особено актуални преди Великден, тъй като 90% от населението са православни християни.


Църква в центъра на Брашов, Румъния.

© Unsplash/Alexander Shatov

Църква в центъра на Брашов, Румъния.


В момента молдовците се чувстват разкъсани между Молдовската митрополия, подчинена на Руската православна църква, и Бесарабската митрополия в епархията на румънската църква. Нито Молдовската, нито Бесарабската имат частична или пълна независимост.


60 руски свещеници се присъединиха към румънската църква през 2023 г.

Леко земетресение е регистрирано в Благоевградско

БАН СЕИЗМОЛОГИЯ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ЗАМЕТРЕСЕНИЯ

© Валентина Петрова

БАН СЕИЗМОЛОГИЯ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ЗАМЕТРЕСЕНИЯ

Леко земетресение, с магнитуд 2 по скалата на Рихтер, е регистрирано на 39 км от Благоевград в 9.41 ч. тази сутрин. Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център епицентърът е бил на 12 км западно от Якоруда.


Земетресението е било на дълбочина около 2 км и не е било усетено от местните жители.

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

© Юлия Лазарова

Парламентът ще заседава извънредно във вторник (30 април) преди да излезе във Великденска и предизборна ваканция. Целта е да бъдат приети и на второ четене промените в закона за хазарта, които ограничават рекламите на подобни игри в радиа, телевизии и други медии, на обществени места, включително фасади на сгради. Предвижда се и игрални автомати и игрални казина да има само в населени места над 5 хил. души.

Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО "Пейтриът" или С-300

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разговаря с естонския министър-председател Кая Калас в Брюксел

© Reuters

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разговаря с естонския министър-председател Кая Калас в Брюксел

Гърция няма да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" или С-300, заяви премиерът Кириакос Мицотакис пред тв "Скай", предаде БТА.


"Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът", каза Мицотакис. По думите му Атина вече е предоставила различно отбранително оборудване на Киев, но не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция.


Според медийни твърдения европейски лидери са оказвали натиск върху Гърция да достави системи за ПВО на Украйна. Гръцкият премиер посочи, че Атина е готова да достави други материали, от които има в излишък.

Тошко Йорданов ще изпрати на медиите и прокуратурата доклада на комисията за митниците

Тошко Йорданов ще изпрати на медиите и прокуратурата доклада на комисията за митниците

Докладът за митниците ще го внесем в прокуратурата и ще го изпратим на журналистите, каза председателят на парламентарната комисия, която проверяваше дали има корупция в митниците, Тошко Йорданов.


Той се възмути, че днес ГЕРБ не подкрепи той да бъде обсъден в пленарната зала. Само депутатите от партията на Борисов и "Продължаваме промяната - Демократична България" не одобриха по него да има дебати, а Бойко Борисов обясни, че това е жест към доскорошния партньор.


Докладът се състои от 27 страници без приложенията. Според Йорданов дори на база констатациите в доклада да няма присъди, е важно, че всички данни са станали публични.

Борисов изключи каквито и да е разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България"

Борисов изключи каквито и да е разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България"

© Велко Ангелов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите на Народното събрание, че абсолютно всичко във взаимоотношенията между партията му и "Продължаваме промяната - Демократична България" е загубено и няма как двете политически сили да седнат на преговори за бъдещо управление след предсрочните парламентарни избори през юни. Повод за коментара му стана вчерашното отстраняване на председателя на Народното събрание Росен Желязков.


"Те трябваше да подкрепят своите колеги и приятели. Не трябваше да се съешават с "Възраждане", да им сядат в скута, за да свалят Желязков", каза още Борисов.


Той не изключи следващият парламент да има различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота. По думите му има шанс ГЕРБ да спечели и много убедителна победа.

НАТО призова Китай да спре да помага на Русия

НАТО призова Китай да спре да помага на Русия

© Reuters

Китай трябва да спре да подкрепя войната на Русия в Украйна, ако иска да се радва на добри отношения със Запада, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той предупреди Пекин с необичайно остри думи, че не може да прави и двете неща, предаде БТА.


По време на посещението си в Берлин Столтенберг заяви, че помощта на Пекин е жизненоважна за военните усилия на Москва. Китай подкрепя руската военна икономика, като споделя високотехнологични продукти и полупроводници, каза още той.


"През 2023 г. Русия е внесла от Китай 90% от микроелектрониката, която се използва за производството на ракети, танкове и самолети. Китай също така работи, за да предостави на Русия подобрени сателитни възможности и изображения", каза Столтенберг.

Депутати: Брюксел ще санкционира България заради улеснението за частните болници

Депутати: Брюксел ще санкционира България заради улеснението за частните болници

© Цветелина Белутова

Вчера Европейската комисия е започнала процедура за санкции срещу България заради Закона за обществените поръчки, според който в нарушение на правилата в ЕС частните болници не са задължени да провеждат поръчки по него за покупка на лекарства и консумативи, съобщи депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Васил Пандов.


Той припомни, че коалицията е предложила текстове, които задължават частните болници да правят поръчки по ЗОП, но след като са били приети на две четения в комисия и на първо четене в зала, са отхвърлени на второ четене с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и БСП. Депутатите уточниха, че докато законът не бъде променен, България ще плаща санкции.

Депутат от СДС става облaстен управител на Русе

Валентин Милушев и Драгомир Драганов, ГЕРБ-СДС

© Велко Ангелов

Валентин Милушев и Драгомир Драганов, ГЕРБ-СДС

Депутатът от ГЕРБ-СДС Драгомир Драганов подаде оставка като депутат в последния работен ден на Народното събрание. Мотиви за решението му не бяха съобщени, но оставката му бе гласувана от 190 народни представители. По-късно в страницата си във "Фейсбук" СДС се похвали, че Драганов ще бъде новият областен управител на Русе.


Драганов стана депутат през януари на мястото на Десислава Атанасова, която бе избрана за конституционен съдия. Той е бивш общински съветник в община Две могили и бивш депутат от СДС.


Драганов е бил народен представител в 48-ия парламент, тогава е бил член на комисията по въпросите на Европейския съюз и на комисията по транспорт и съобщения. Според биографична справка, публикувана от БТА, той е бил заместник-кмет и изпълняващ длъжността кмет на община Бяла в периода от 1991 до 1995 година. Бил е общински съветник и кмет в община Две могили, като на местните избори през 2023 г. отново се е кандидатирал за градоначалник. Областен председател е на СДС от 2015 г.

САЩ изграждат плаващо пристанище до Газа

САЩ изграждат плаващо пристанище до Газа

Американската армия започна да помага за изграждането на временно плаващо пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи, предаде БТА. То вероятно ще е готово около началото на май и малки съдове ще пренасят товара от него до сушата, като израелската армия заяви, че ще осигури охрана и логистична подкрепа за кея.


За да не достигат до "Хамас" пратки с двойно предназначение, помощите, ще трябва да преминават през израелски контролно-пропускателни пунктове по суша, допълва "Ройтерс", независимо че вече са били инспектирани от израелски служители в Кипър, преди да отпътуват.


Започва се с 90 камиона дневно при пълен капацитет 150. Според ООН през април в Газа са влизали средно по 200 камиона.

Влязохме в сглобка с ГЕРБ, без да оценим колко е зависима от ДПС, обяви Лена Бориславова

Влязохме в сглобка с ГЕРБ, без да оценим колко е зависима от ДПС, обяви Лена Бориславова

© Цветелина Белутова, Капитал

Продължаваме промяната - Демократична България" няма да влиза в контакт с ДПС след изборите под никаква форма. Това обаче не се отнася за ГЕРБ, но с условието партията на Бойко Борисов да се освободи от всички зависимости от ДПС и да подпише реформите, които коалицията иска да направи. Това обяви пред Би Ти Ви началникът на кабинета на Кирил Петков като премиер Лена Бориславова.


"Ние влязохме в сглобка с ГЕРБ, но не оценихме колко зависима е от ДПС. Шефът на ГЕРБ е Делян Пеевски. Дори Христо Иванов, който има голям опит в политиката, е изненадан колко силна е тази зависимост", каза още Бориславова.


Тя добави, че вижда съвместно управление с ГЕРБ, ако Борисов поеме и спазва ангажимент за независими конкурси за регулаторите и държавните институции.

Биография на Пазолини излезе в Русия с тежка цензура

Биографията "Пазолини. Да умреш за идея" на Роберто Карнеро излезе в Русия с тежка цензура, понякога заличаваща цели страници. Издателството АСТ обясни, че това става със съгласието на притежателя на авторските права и причината е закон от края на 2022 г., забраняващ "пропагандата на нетрадиционните отношения" и педофилия, разпространяването на информация за ЛГБТ хората и "смяната на пола", независимо от възрастта. Прочутият италиански режисьор Пиер Паоло Пазолини не криеше, че е гей.


Зачеркнатите места са в около една пета от съдържанието на книгата.


Биография на Пазолини излезе в Русия с тежка цензура

Глобалното търсене на вино e на 27-годишно дъно заради високите цени

Глобалното търсене на вино e на 27-годишно дъно заради високите цени

Световното потребление на вино падна миналата година до най-ниското си ниво от 1996 г., тъй като инфлацията изпрати цените до рекордно високи нива. Това възпира потребителите, които вече са изправени пред по-ниска покупателна способност, от покупки, съобщи Международната организация по лозата и виното (OIV) в четвъртък. Спадът е особено голям в Китай - минус 25% и с повече от 60% през последните пет години.


Оценките за световното потребление на вино през 2023 г. са за 221 млн. хектолитра, което е спад с 2.6% спрямо 2022 г. и 7.5% под 2018 г. Един хектолитър се равнява на 133 стандартни бутилки вино.

Говорителка на дипломацията на САЩ се оттегли заради Газа

Говорителка на дипломацията на САЩ се оттегли заради Газа

Говорителката на Държавния департамент на САЩ на арабски език подаде оставка заради несъгласието си с политиката на Вашингтон за войната в Газа, предаде "Ройтерс". Хала Рхарит е била и зам.-директор на Регионалния медиен център в Дубай и преди близо две десетилетия е започнала работа в американската дипломация като сътрудник по политическите въпроси и правата на човека.


Това е поне третата оставка в американското дипломатическо ведомство във връзка с този въпрос, отбелязва агенцията.

Парламентът ще разгледа законопроект за забрана на рекламата на хазарт

Парламентът ще разгледа законопроект за забрана на рекламата на хазарт

© Георги Кожухаров

В последния работен ден на 49-ото Народно събрание депутатите ще разгледат на първо четене законопроект, който предвижда да бъде наложена забрана за реклама на хазарта в радиа, телевизии и други медии, на обществени места, включително фасади на сгради. Предвижда се и игрални автомати и игрални казина да има само в населени места над 5 хил. души.


Законопроектът беше внесен от ГЕРБ и ДПС, макар че в началото на април двете партии бяха сред формациите, които не подкрепиха проекта на "Възраждане" за забрана на рекламите на хазарт. Предложенията им бяха подкрепени в комисията по бюджет и финанси и в комисията по култура.


ГЕРБ и ДПС предлагат забрана да се рекламира хазарт и зали само в по-големи селища
ГЕРБ и ДПС предлагат забрана да се рекламира хазарт и зали само в по-големи селища

Парламентът решава за увеличението на заплатите на военните с 30%

Парламентът решава за увеличението на заплатите на военните с 30%

© Юлия Лазарова

Днес парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, според които от 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30% при запазване на изградената диференциация между военните звания и длъжности.


С поправките са изравняват възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР.


Освен това депутатите ще разгледат ратифицирането на измененията на международния договор за самолетите F-16 и свързаната с тях поддръжка. В него се планира доставките да самолетите за започнат в края на първото тримесечие на 2025 г. и да завършат до края на следващата година.


Кабинетът възложи на "Авионамс" да се договори с "Локхийд Мартин" за поддръжка на F-16 Block 70
Кабинетът възложи на "Авионамс" да се договори с "Локхийд Мартин" за поддръжка на F-16 Block 70

На онлайн "Рамщайн" ще се обсъжда как Украйна да си върне инициативата

На онлайн "Рамщайн" ще се обсъжда как Украйна да си върне инициативата

В петък САЩ ще бъдат домакини на онлайн среща на международните донори на военна помощ за Украйна, докато първите пратки американска оръжейна помощ по новия план за 61 млр. долара пътуват към украинската граница. Притокът на оръжия може да подобри шансовете на Киев да предотврати голям руски пробив на изток, но остава неясно какъв натиск може да окаже Киев върху Русия сред недостиг на хора на бойното поле и въпроси колко солидни са фронтовите укрепления


Служител на отбраната на САЩ, цитиран от "Ройтерс", каза, че целта е да се даде възможност на Украйна, така че нейните сили да могат да "възвърнат инициативата", но че не би прогнозирал мащабна офанзива в близко бъдеще".

Днес ще е слънчево, но не особено топло

Днес ще е слънчево, но не особено топло

© Велко Ангелов

Днес ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са между 16 и 21°, в София - около 16°.


В планините ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Над 2000 м ще превали сняг. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 9°, на 2000 м - около 3°.


По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 16-19°. Температурата на морската вода е 14-15°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Важните събития в България и по света днес

Важните събития в България и по света днес

© Юлия Лазарова

Ето кои от предварително известните събития ще следят репортерите и редакторите в "Дневник".

  • 49-ото Народно събрание ще проведе вероятно последното си заседание. На първо четене ще бъдат гледани ограниченията в рекламата на хазартни игри.
  • Депутатите решават за увеличаването на заплатите на военните със средно 30 процента.
  • На въпроси на депутатите в парламента ще отговарят министрите на финансите, регионалното развитие, здравеопазването, културата и околната среда.
  • Административния съд - София-град, ще проведе последно заседание по делото за касирането на изборите в София.
  • Доклад за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ще бъде представен в София.
  • Столичната полиция ще даде подробности за охраната на новото издание на дербито ЦСКА - "Левски" в събота.
  • Събира се форматът "Рамщайн", в който близо 50 държави редовно обсъждат каква военна помощ да предоставят на Украйна
  • Германският Бундестаг може да гласува ключов закон за защита на климата, след като Конституционният съд отхвърли в четвъртък опит текстът да бъде спрян.

Екипът на "Бързи новини" за деня е: Михаил Стоянов, Георги Пауновски, Петър Карабоев, Андриян Георгиев, Симеон Кичуков.