България получи от Полша един двигател за МиГ-29

България получи от Полша един двигател за МиГ-29

© Министерство на отбраната

България e получила днес от Полша първия самолетен двигател за изтребителите МиГ-29. Това обяви Министерството на отбраната в профила си в "Туитър".


Преди дни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че предстои сключване на договор с Полша за втори двигател.





Неотдавна Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за 26.4 млн. лв. с ДДС за купуване на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29.


Преди дни президентът Румен Радев уточни, че има само две оферти за заместващи МиГ-29 изтребители, като по думите му цената нямало да се хареса на депутатите, пред които служебното правителство трябва да представи офертите и те да вземат крайното решение.


Целта е заместващите изтребители да се ползват за охрана на българското въздушно пространство до пристигането от САЩ на придобитите първи 8 изтребителя F-16 Block 70 през 2025 г., като ще е нужно и доста време, за да бъдат те усвоени от българските военновъздушни сили.


Стоянов заяви миналия месец, че със сигурност до края на годината охраната на българското въздушно пространство ще бъде осъществявана с изтребителите МиГ-29, но вероятността България да спре да носи бойно дежурство е голяма.


Различни военни експерти са казвали, че ресурсът на миговете е до средата на тази година, най-много - до края на 2023 г. Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев пък твърди, че МиГ-29 могат да продължат да бъдат използвани до края на десетилетието, ако има резервни части за тях.


Преди дни Словакия предаде четири изтребителя МиГ-29, на Украйна, а останалите самолети ще бъдат доставени през следващите седмици. Служебната власт на Радев е твърдо против България да предостави на Украйна своите изтребители МиГ-29, както и каквито и да било други военни самолети, включително щурмовите Су-25, които също скоро няма да могат да бъдат поддържани.