"Някой папа да изслушаме?": Борисов и Станишев ще се явят пред комисията за Пловдивския панаир

Георги Гергов

© Надежда Чипева, Капитал

Георги Гергов

Още с първото си заседание днес временната парламентарна комисия по казуса с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир влезе в задънена улица.


Още в началото на заседанието депутатът от ДПС Рамадан Аталай каза, че партията му е подкрепила създаването на комисията със съзнанието, че тя няма как да излезе с крайно решение. "Личното ми мнение е, че парламентът няма правно основание да се занимава с търговски взаимоотношения, каза Аталай. Ако продължаваме така да създаваме комисия за всяка сделка между община и частно лице, сигурно трябва да направим комисия за отдаване под наем на някои животински овчарници." След тези думи Рамадан Аталай напусна заседанието.


Как Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи контрол над Пловдивския панаир - тук.




Иван Петков от БСП отговори задочно на Аталай, като каза, че като гражданин на Пловдив е огорчен от сравняването на Пловдивския панаир с "харманлийско ТКЗС". "Обидно и несериозно е Пловдивския панаир да се сравнява с овчарник.


След членовете на комисията решиха да повикат за изслушване от 13 ч. в петък бившия премиер Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Сергей Станишев, Румен Овчаров - като министър на икономиката в правителството на Станишев, кметовете на Варна и Пловдив Иван Портних и Здравко Димитров, предшественика му Иван Тотев, както и самият Георги Гергов. Освен тях в петък пред комисията ще трябва да се явят за изслушване председателите на общинските съвети в Пловдив и Варна, както и председателите на политическите групи в съветите. Преди това обаче Портних и Димитров ще трябва да изпратят писмени становища с евентуалните си виждания за решаване на проблема. Предложението за това беше направено от Бранимир Балачев (ГЕРБ).


Как без решение на общинския съвет кметът на Варна е уговарял продажба на публична собственост - тук.


"Други интересни предложения да имате колеги, попита след гласуването на решението за изслушване председателят на комисията Румен Йончев от "Български възход". Така изцяло бламирахте смисъл от създаването на тази комисия!". След това той иронично добави: "Някой бивш папа да изслушаме?"


"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов
"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов


Според бившият председател на Народното събрание Никола Минчев ("Продължаваме промяната") членовете на комисията нямат да имат време да обработят информацията,у която ще съберат по време на изслушванията, за да изработят доклад, който да бъде разгледан в пленарната зала. "Очаква се най-късно следващата седмица президентът Румен Радев да разпусне 48-ото Народно събрание", предупреди Минчев.
Освен това той припомни, че комисия трябва да се фокусира върху това, което есе е случило с Пловдивския панаир след 2016 г., а не преди това, защото в противен случай няма да успее да свърши никаква работа.


По време на заседанието беше припомнено също, че нито председател на общински съвет, нито кмет може да даде решение на проблема, защото нямат такива правомощия по Закона за местната администрация и местното самоуправление. Решение може да бъде предложено само от общинските съвети във Варна и Пловдив.


Агенцията по вписванията блокира пореден опит на Гергов да овладее Пловдивския панаир
Агенцията по вписванията блокира пореден опит на Гергов да овладее Пловдивския панаир

В крайна сметка бе решено всички, които предстои да бъдат изслушани да бъдат повикани в Народното събрание в петък, без да е ясно в какъв ред ще се случи това.


"Забравете намеренията си за ранно тръгване в петък, обърна се към колегите си Румен Йончев. Колегите от Варна да върнат самолетните си билети, защото заседанието ще е дълго", предупреди той.


Комисията, създадена с решение на парламента, трябва да установи всички факти, свързани с поемането на пълния контрол на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов чрез действия на централната и местните власт в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам. С решението си за изслушване на повече от 15 души обаче членовете й на практика днес сами блокираха работата си.