По искане на БСП парламентът извика Кирил Петков и шефа на ДАНС

Кирил Петков

© Юлия Лазарова

Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков и председателят на държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев ще информират Народното събрание как се е стигнало до решението да бъдат изгонени 70 служители на руското посолство в България. Това решиха депутатите по предложение на БСП. Гласуваха 216 депутати като никой не се обяви против, нито се въздържа.


По предложение на ГЕРБ депутатите решиха да извикат и шефовете на държавна агенция "Разузнаване" и военното разузнаване. По-късно ГЕРБ предложиха да бъде поканен и ресорен зам. външен министър, доколкото осъзнали, че обявяването на дипломати за нежелани е в правомощията на Министерството на външните работи.


Изслушването ще е на закрито заседание днес в 18.30 ч.




Предложението на БСП беше подкрепено първо от депутати от ГЕРБ. Тома Биков дори изрази учудването си, че премиерът Петков не е дошъл по своя инициатива в Народното събрание, за да даде тази информация. Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров предложи компромисно изслушването да стане след приемането на бюджета изцяло и да не се определя точен час.


Депутатите изгубиха около час докато уточнят процедурата по гласуване. Председателстващият заседанието Мирослав Иванов уточни, че според правилника само председателят и то по свое усмотрение може да предлага вкарването на допълнителни точки в дневния ред след като заседанието вече е започнало. Добави, че ще реши дали да подложи тази точка на гласуване след като се гласуват текстовете от закона ба бюджета. Ива Митева му напомни член от конституцията, според който премиерът може да се явява пред депутатите при изключителни случаи, какъвто е този, и напомни, че конституцията има пряко действие. Според Иванов правилникът обаче урежда реда, по който да става това.


Всичко, което трябва да знаете за: