Мариана Тошева: Достигнахме пика на украинските бежанци

Мариана Тошева

© Скрийншот bTV

Мариана Тошева

Общо 297 хиляди украински граждани са влезли в България, около 100 хиляди души все още са на българска територия - това съобщи пред БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.


По думите ѝ това е напълно нормално съотношение спрямо останалите европейски страни. Трудно е да се прогнозира нова бежанска вълна, но не е изключена такава. "Мисля, че достигнахме пика на бежанци", каза Тошева. Най-много украински бежанци има по Черноморието - не само настанени в хотелите по държавната програма, но и такива, които сами са намерили подслон.


Почти половината хотели приемат бежанци по програмата


Около 40% от проучените от анкетьори хотели остават в държавната програма. 12 хиляди души остават по програмата, допълни Тошева. Детайлизира се програмата, най-вероятно тя ще минава и през Агенцията по заетостта, а сумата за подпомагане по наем ще минава през работодателите. Хотелиери са готови и да наемат персонал по трудови договори, обясни още Тошева.




Сложна е логистиката по транспортирането на около 30 хиляди бежанци. Ангажимент е поет от министерството на транспорта с допълнителни вагони на влакове от Варна и Бургас до различни гари в страната.


Според Тошева сумата от 15 лева без ДДС е почти равна на себестойността за самите хотелиери, но виждайки нуждата на бежанците, те са заявили, че ще продължат да участват в програмата. До края на май правителството дава на хотелите по 40 лв. на ден за пълен пансион за бежанците, по новата програма те ще получават по 15 лева на ден, срещу които трябва да предлагат и изхранване по три пъти на ден. Има и възможност за бази без изхранване, каза Ташева. Базите за настаняване са проверени и отговарят на условията, увери тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: