За говорителя на изборната комисия решението за листата на "Демократична България" в Стара Загора е абсурдно

За говорителя на изборната комисия решението за листата на "Демократична България" в Стара Загора е абсурдно

© Юлия Лазарова

Членът и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов критикува колегите си за решението им за проблема с регистрацията на листата на "Демократична България" в Стара Загора. Пред БНТ той заяви, че то е "напълно абсурдно".


Томов, който е от квотата на "Демократична България" допълни, че не може да коментира казуса в качеството си на говорител на ЦИК, защото категорично не е съгласен с решението, което е било взето. Той добави, че може да изрази личното си мнение, но не и да аргументира становището на комисията по този въпрос.


През седмицата първо районната, а после и ЦИК отказаха да регистрират листата заради липсата на валидни документи. От ЦИК обясниха, че хартиените документи са били копия на документите, подписани с електронен подпис. Те защитиха решението си, позовавайки се на Изборния кодекс, в който изрично се споменава употребата на електронен подпис единствено в случаите, когато избирателите се подписват в подкрепа на партия или кандидат, какъвто конкретният казус не е. "Демократична България" пък възрази с довода, че и законът за електронните документи, и европейски регламент приемат за равнозначни понятията "подпис" и "квалифициран електронен подпис".




"Личното ми мнение е, че това беше доста сериозна грешка на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи допусната грешка на регионалната изборна комисия. Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От проверката, която ЦИК направи, след като взе това решение, се установи, че има още 12 районни избирателни комисии, в които коалицията се е регистрирала по същия начин без никакви проблеми", обясни говорителят на ЦИК.


Томов уточни, че комисията е взела решение да провери регистрациите с електронни подписи и на предишните избори - на 4 април и на 11 юли. Според него вероятно ще се окаже, че и там има такива регистрации.


Всичко, което трябва да знаете за: