От полунощ Русия спира износа на ток за Финландия

От полунощ Русия спира износа на ток за Финландия

© Reuters

Руската държавна енергийна компания Inter RAO ще спре да изнася електроенергия за Финландия от събота, съобщи финландският филиал на компанията в петък.


Inter RAO не е получавала плащания за електроенергия, продадена чрез паневропейската енергийна борса Nord Pool от 6 май, съобщи дъщерното дружество, без да посочи причина.


"Тази ситуация е изключителна и се случва за първи път от над двадесет години", се казва в изявление на RAO Nordic.




Вносът на електроенергия във Финландия ще бъде спрян от 1 часа сутринта местно време в събота (полунощ българско време) "засега", съобщи финландският мрежов оператор Fingrid като се позова на информация от руския доставчик.


Fingrid добави, че няма заплаха за финландските доставки и че електроенергията от Русия представлява около 10% от общото потребление на Финландия.


"Липсващият внос може да бъде заменен на пазара на електроенергия чрез внос от Швеция, а също и чрез вътрешно производство", съобщава мрежовият оператор.


Според Fingrid информацията от руската страна е че има проблеми с получаването на плащания от паневропейската енергийна борса Nord Pool.


Попитан дали руската компания е искала да й се плати в рубли говорител на Nord Pool е заявил пред Ройтерс: "Никога не сме имали разплащания в рубли, само в евро, норвежки крони, шведски крони и датски крони, в съответствие с нашите стандартни процедури".


Руският президент Владимир Путин подписа през април указ, с който разпореди на "Газпром" да приема плащания в рубли за доставката на природен газ на неприятелски на Русия държави. По-късно беше съобщено, че "Роснефт" също иска да й се плаща в руска валута за доставките на нефт.


В началото на месеца "Газпром" прекрати доставките за България и за Полша с обяснение, че те не са заплатили за газа според новите правила - в рубли. Очаква се следващата седмица още няколко държави да направят плащания към "Газпром" по дългосрочните си договори за доставка на природен газ. Русия обяви за неприятелски всички европейски държави, както и САЩ, Канада и др., които й наложиха санкции заради войната в Украйна.


В четвъртък Финландия обяви, че възнамерява следващата седмица да подаде молба за влизане в НАТО.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: