България ще поръча два специализирани кораба за търсене и спасяване (обновена)

България ще поръча два специализирани кораба за търсене и спасяване (обновена)

© Пресцентър на Министерство на транспорта

Задействана е процедура за проектиране и строителство на два български кораба, специализирани за търсене и спасяване, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев в Министерски съвет. Той уточни, че единият ще е с дължина 30 метра, а другият 45 м.


Нуждата от такива кораби стана ясна при засядането на товарния кораб "Вера Су" край Камен бряг. Министърът уточни, че корабите ще се използват като влекачи, за научни изследвания, обучение на курсанти от военноморското училище и Техническия университет - Варна, където се планира откриване на магистърска специалност "Аварийно-спасителна дейност" и за гасене на пожари. Корабите ще се оборудват и с дрон, така че да могат да са подходящи и за спасяване на хора.


Плановете са строителството на корабите да се финансира със средства от Програма "Транспортна свързаност" 2021 - 2027 и проектът вече е включен в обхвата на програмата, която е изпратена в Брюксел за одобрение. Очакванията са по програмата да бъдат получени 12 млн. евро.


В началото на 2022 г. ще бъде обявена процедурата за поръчките от Изпълнителна агенция "Морска администрация".