Гутериш зове за спиране на "дрънкането с ядрени оръжия"

Съветът се намирал в момент на максимална опасност
27
Гутериш зове за спиране на "дрънкането с ядрени оръжия"
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за спиране на "дрънкането с ядрени оръжия" и каза, че светът се намира в "момент на максимална опасност" и всички държави, притежаващи  ядрено оръжие, трябва да поемат ангажимента "да не го използват първи", предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Гутериш каза пред Съвета за сигурност на ООН, че ангажирането с диалога и с разума, което доведе до неотдавнашното споразумение за подновяване на доставките на зърно и торове от Украйна и Русия трябва да бъде приложено към "критичната ситуация" с най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ в Югоизточна Украйна, където продължаващите обстрели и боеве в района ѝ предизвикаха опасения от ядрена катастрофа.

Отбелязвайки, че "съдбата на човечеството днес е в нашите ръце", Гутериш призова всички държави "да потвърдят ангажимента си към свят без ядрени оръжия и да направят опит да седнат на масата за преговори, за да намалят напрежението и да сложат край на надпреварата в ядреното въоръжаване веднъж завинаги".

Генералният секретар на световната организация говори пред съвещание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от Китай, който го председателства този месец, посветено на "насърчаването на обща сигурност чрез диалог и сътрудничество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: ядрено оръжиеГутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна дали ще спре да дрънка с ядреното оръжие АЕЦ Запорожие?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основната цел при създаването на ООН е да затвърди господството на победителите във Втората световна война и най-вече на САЩ.
15
0
 
4
 
! Отговори
999 преди 1 година
ООН е основана през 1945 г.с основна цел опазване на мира и сигурността,базирани на принципите за равни права и самоопределяне на народите.Резултатите,постигнати от ООН,свързани с активни военни конфликти по света днес, не показват смисъла на съществуването и финансирането на такава организация.
14
0
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Мълчи бре ! Дано са продъни тоаа фидераски свет у дън земя ! Фърлайте атома и сичко да приключва !
13
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
А какво ще каже за нацистките факелни шествия в Киев?
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма по излишни и безсмислени институции като оон и сзо! обслужват единствено интересите на кравария!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гутериш, защо не порица единствената държава, която използва ядрено оръжие? и същата, дето го разнася из целия свят?! Путин само намекна, че ако сащ и нато се намесят, МОЖЕ да се стигне до употреба...наcрaxte се да го повтаряте!!! кажи нещо и за сирия, или те е страх краварите да не ти се скарат...
10
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
тази мафиотска структура трябва да бъде унищожена там стоят гешефтаджии,далавераджии интересуват ги само парите ,гладуват за този които им даде повече мангизи
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това никога няма да стане по една проста причина - ядреното оръжие задържа света от нова голяма война. Как си представяте Русия да се откаже от ядрено оръжие, след като срещу нея са десетки натовски държави? Ами нали на втория месец ще я нападнат. Или пък Китай. Ядрено оръжие може да се премахне евентуално само и единствено когато се ликвидират военните съюзи като НАТО. А това пък е ясно, че американците няма да позволят, защото губят позиции най-малкото в Европа...та те така...
8
2
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ГУТЕРИШ НАТРИ ЗАДНИЦАТА НА ЧОВЕЧЕТО ОТ КИЕВ , ЗАПЛАШИ ГО С СПИРАНЕ НА ДОСТАВКАТА НА ПУШКИ И ....ОКОЛО ЗАПОРОЖИЕ СТАНА ТИХО , КАКТО ПРЕДИ , КОГАТО РУСИТЕ ОСИГУРИХА СПОКОЙНА РАБОТА НА УКРАИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ !!! ЗЕЛЬО СЕ ОПИТВА ДА ШАНТАЖИРА И ЕВЕНТУАЛНО ДА УНИЩОЖИ И ТЕЗИ ХОРА КАКТО ,, ФАШИСТИТЕ ОТ АЗОВСТАЛ " В ЗАТВОРА !!!
7
1
 
5
 
! Отговори
T.Шак преди 1 година
Боже какви льохмани са на такива отговорни постове!
6
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гутериш, вместо да говориш завоалирано и да избягваш да споменаваш конкретна държава може би заради маоисткото си минало, застани като мъж и световен лидер и порицай агресора Русия поименно.
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е що така бе господин Гутериуш, то е само един който постоянно дрънка ядрени оръжия и говори за ядрено изпепеляване, а теб те е страх да споменеш и името му. Борис Джонсън постави Путин на мястото му когато се беше разпенил че ако някой посмее да оспори руски земи визирайки украинския Крим ще получи ядрен удар, Джонсън припомни на самозабравилия се диктатор, че и Великобритания има ядрено оръжие. След тоя отговор Путин започна да артикулира тезата за взаимно унищожение и спря със заплахите.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да апелираш ядрен терорист да спре да дрънка с ядрени оръжия е все едно да апелираш вълк да спре да се облизва в кошара с овце.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дребно не само по ръст, но и по душа човече да спре да дрънка общи приказки много добре знае кой заплашва централата.
2
5
 
12
 
! Отговори
ЕДИН преди 1 година
Само след като Русия си върне Украйна
1
3
 
17
 
! Отговори
999 преди 1 година
Защо само на ядрените?Химическите,биологичните и климатичните оръжия са не по- малко опасни.