Китай обяви нови военни учения около Тайван

Посещението на Пелоси в Тайпе миналата седмица разгневи Пекин
8 авг 2022 16:11, Йоана Цонева
15
Китай обяви нови военни учения около Тайван
Снимка: БГНЕС

Китайските военни обявиха нови военни учения по море и въздушното пространство около Тайван - ден след планирания край на най-мащабните досега учения в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе миналата седмица, предаде "Ройтерс".

Командването на Китай заяви, че ще проведе съвместни учения с акцент върху операциите за борба с подводници и нападение по море - потвърждавайки опасенията на някои анализатори в областта на сигурността и дипломати, че Пекин ще продължи да оказва натиск върху отбраната на Тайван.

Министерството на външните работи на Тайван осъди този ход, като заяви, че Китай умишлено създава кризи. То поиска от Пекин да спре военните си действия и да се "отдръпне от ръба".

"Пред лицето на военното сплашване, създадено от Китай, Тайван няма да се страхува, нито ще се отдръпне, и ще защитава по-твърдо своя суверенитет, национална сигурност и свободен и демократичен начин на живот", се казва в изявление на министерството.

Посещението на Пелоси в Тайван миналата седмица разгневи Китай, който смята самоуправляващия се остров за свой и отговори с тестови изстрелвания на балистични ракети над Тайпе за първи път, както и с изоставяне на някои линии на диалог с Вашингтон.

Продължителността и точното местоположение на последните учения все още не са известни, но Тайван вече облекчи ограниченията за полети в близост до шестте китайски района на учения, които обграждат острова.

Малко преди обявяването на последните учения президентът на Тайван Цай Инг-уен се срещна с гостуващия министър-председател на Сейнт Винсент и Гренадини Ралф Гонсалвес, като му каза, че е трогната от решимостта му да го посети въпреки военния натиск от страна на Китай.

"През последните дни министър-председателят Гонсалвес изрази мнение, че китайските военни учения няма да му попречат да посети приятелите си в Тайван. Тези изявления дълбоко ни трогнаха", заяви Цай на церемонията по посрещането на Гонсалвес в Тайпе.

Не беше ясно дали Цай е поканила Гонсалвес преди или след посещението на Пелоси. "Не разкриваме вътрешно планиране или комуникации между правителства", отговори тайванското външно министерство на въпрос на "Ройтерс".

Освен изстрелването на 11 балистични ракети с малък обсег по време на предишните четири дни на ученията, китайски военни кораби, изтребители и безпилотни самолети маневрираха интензивно около острова.

Малко преди да приключат тези учения в неделя, около 10 военни кораба от Китай и Тайван са маневрирали в непосредствена близост до неофициалната средна линия на Тайванския проток, според запознат със ситуацията човек, който се занимава с планиране на сигурността.

Още по темата
Късно в неделя коментатор на китайската държавна телевизия заяви, че китайските военни вече ще провеждат "редовни" учения от тайванската страна на линията.

В Тайпе говорителят на Министерството на отбраната Сун Ли-фанг заяви пред репортери, че тайванските въоръжени сили са се справили "спокойно" с китайските учения. По-рано министерството заяви, че в ученията са използвани военни кораби, самолети и безпилотни летателни апарати, за да се симулират атаки срещу острова и военноморските му сили.

Определените от Китай зони, забранени за полети, и пресичането на средната линия са "компресирали" пространството за тренировки на Тайван и ще повлияят на нормалното функциониране на международните полети и въздушните маршрути в бъдеще, се казва в изявление на министерството.

В понеделник говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин заяви, че Китай провежда нормални военни учения "в нашите собствени води" по открит, прозрачен и професионален начин, като добави, че Тайван е част от Китай.

На въпрос дали провежданите от Китай учения спазват международното право и дали ще бъдат издадени нови предупреждения за гражданския въздушен и морски трафик, Ван отговори, че съответните служби издават своевременни съобщения в съответствие с вътрешното и международното право.

Междувременно китайското министерство на отбраната продължи да оказва дипломатически натиск върху Съединените щати, като защити отлагането на преговорите между военните в знак на протест срещу посещението на Пелоси.

"Настоящата напрегната ситуация в Тайванския проток е изцяло провокирана и създадена от американската страна по нейна собствена инициатива и американската страна трябва да понесе пълната отговорност и сериозни последици за това", заяви говорителят на министерството на отбраната У Цян в онлайн публикация.

"Долната линия не може да бъде нарушена, а комуникацията изисква искреност", каза Цян.

В петък, когато Пелоси напусна региона, Китай отмени официалните разговори, включващи командване на ниво театър, координация на отбранителната политика и военноморски консултации.

Представители на Пентагона, Държавния департамент и Белия дом осъдиха този ход, определяйки го като безотговорна свръхреакция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Да попитам за един приятел. Украинците има къде да бягат, а тайванските китайци къде ?
10
5
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Перчат се. Ама иначе големо шубе ги тресе
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Раша и Чайна са се разбрали да играят заедно срещу останалите. В отбора е също Индия, Сирия, СК, Иран. Тия ще мътят водата много години ако някой не придприеме нещо да ги спре. А няма кой да ги спре. Тъй че, свиквайте на високи цени и липси
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пече се Китайската "Украйна".
7
10
 
8
 
! Отговори
Сун Дзъ преди 1 година
Китай ще вземе Тайван но ще загуби Тибет и американския долар. Тоест и Китай ще се върне в каменната ера, където беше преди 1970 г.
6
7
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НЕ ДАЛИ , А КОГА БАЙДЪНЧО ЩЕ ПРЕДИЗВИКА СЛЕДВАЩАТА , СЛЕД ПОКРАЙНА , ВОЙНА !!! УРСУСЪЛА ФОРДОЛАЙНО МУ СЕ РАДВА !!!
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те тез китайци все под логдаун - напръскай ги с вирус и веднага ще се карнатират всички има кораби подводници и войници
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай в момента: "Мамооо, искааам играчкатааа, купии ми яяяя. Искам я сегаааа...УААААА!!!!"
3
10
 
8
 
! Отговори
Пламен Иванов преди 1 година
Дръпнатите очички скоро ще се наиграят!Такъв свят ще им се завие, че ще престанат да си мислят някой да нападат!
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз незнам защо хабят муниции и гориво за тоя дето ду а. С това гориво и тези муниции досега от Тайван да са останали само костите. Китайска им работа като телефоните им.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-тихичко само като има американски посланик там