Гутериш 77 години след атомна бомбардировка в Хирошима: Ядрената заплаха расте

Почти 13 000 са ядрените оръжия
6 авг 2022 20:47, Нели Христова
30
Гутериш 77 години след атомна бомбардировка в Хирошима: Ядрената заплаха расте
Снимка: БГНЕС

Камбанен звън огласи японския град Хирошима на зазоряване - 77 години след първата атомна бомбардировка в историята. На 6 август 1945-а Съединените щати унищожават близо 140 000 души само с една експлозия.

В церемонията в мемориалния парк на мира тази година днес участва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който призова страните, които притежават най-страшното оръжие, да пресекат устрема към нова ядрена надпревара:

„Почти 13 000 са ядрените оръжия. Арсеналите се обновяват и общата ядрена заплаха расте заради геополитически кризи по целия свят - от Близкия изток до Корейския полуостров до руското нахлуване в Украйна. Страните, които имат ядрени оръжия, не бива да ги използват първи. Трябва и да гарантират на неядрените страни, че няма да ги заплашват с такива оръжия. Само едно решение има срещу ядрената заплаха - да няма ядрени оръжия въобще“.

Посланикът на Русия в Япония не беше поканен на възпоменателната церемония. Кметът на Хирошима Казуми Мацуи спомена в речта си Владимир Путин. "С нахлуването в Украйна руският лидер, който е избран, за да защитава живота на хората от народа си, използва същите тези хора като инструменти за война - за отнемане на живота и препитанието на цивилни граждани на друга страна", заяви Мацуи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може недоразвити държави като Русия или Северна Корея където болшинството яде отпадъци, живее в землянки и ходи по нужда във външни тоалетни и ги управляват болни джуджета диктатори да си играят с атомни бомби. Право на атомна бомба трябва да имат само държави достигнали някаква по-развита форма на управление и са по-цивилизовани.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Само едно решение има срещу ядрената заплаха - да няма ядрени оръжия въобще." - Първите които ще се противопоставят на подобно решение са Америка и Англия , защото тогава никой няма да ги брои за нищо в света и те няма да могат с нищо да тероризират останалите държави !
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21 - Те могат да си говорят каквото искат , но проблема е в тези които не могат и няма с какво да мислят , и се лъжат по сладки приказки и фалшиви усмивки ! ! Американците не са виновни , такава си им е политиката и тя винаги ще работи докато има балъци !
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама сега сте "приятели" - Остава само да им се извините че са си похабили материала за бомбите и горивото да долетят да Ви ги хвърлят - затова ще ядете само ориз ! Аз мислех че ние сме с най-робското мислене , но явно имало и други от нашата черга !
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-гадното и алчно племе са американците, те реално така са изградили държавата си, като са унищожили корените жители-индианците. Говорят думи които другите искат да чуят, омайват ги и си правят каквото им скимне. Защо се месят в цял свят.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня - Звучи ми като описание на Кубрат Пулев - Ежиш се , ежиш се и накрая те ошамарват докато се усетиш !
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там живеят ли вече хора?Че то след атом 1000 години се чакали...
17
12
 
0
 
! Отговори
msm преди 1 година
До Анонимен - не са психопати, разумни хора учещи се от опита и кризите, които са преживяли заедно, така че никога повече враждата между тях до не се повтори. Същият е примерът и с Франция и Германия, Германия и Англия, Испания и Англия, Франция и Англия. Само варварите и чукчетата от сибир и азеатските степи, все още живеят в средновековието!
16
0
 
16
 
! Отговори
Край преди 1 година
Комисията взела решение за бомбите напълно съзнателно е изключила това да се ползват само върху воненни обекти. След обсъждане се определят градовете, като Хирушима е избрана за това, че е обградена от хълмове и това ще засили силата на взрива.3 дни по-късно е бомбата в Нагзаки. Т.е. с ясното сънание какво причинява бомбата.Толкова за хуманизма на американците.
15
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 година
Ристе, Инджев, Паси, Поптодорова, Ал Йорданов, А честитата ви бомбардировка. Цветане и на теб.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избиха индиянци и сума и японци и радетели на мир.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Посланикът на Русия в Япония не беше поканен на възпоменателната церемония." ....но пък американския посланик 100% е бил посрещнат с почести. Психопати!!!
12
0
 
16
 
! Отговори
До таня преди 1 година
Типична грантаджийка. САЩ са снабдявали с оръжие Китай по програмата ,,Заем-наем", преди да се включат във ВСВ. Спират износа на нефт за Япония. Замразяват японски сметки в американски банки. Отказват японските предложения за избягване на войната срещу признаване на част от техните завоевания.
11
23
 
1
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Така става като обявиш война на САЩ и ги удариш първи. Забиват ти много мощен юмрук право в лицето и те оставят да си помислиш дали искаш да хвърлиш кърпата. Ако не - забиват ти втори, още по-мощен след който хвърляш кърпата, осъзнал каква огромна грешка си допуснал в началото. И всички други моментално се отказват от намерението да се закачат със САЩ за 100 години напред. После пак някой ще се излъже и така...
10
1
 
9
 
! Отговори
До 8,9 преди 1 година
Такива като вас ще ви направя чистачи на тоалетните в Белене.
9
21
 
3
 
! Отговори
ЩО ТАКА??? преди 1 година
В руZZия и без да са мятани атомни бомби в момента минималната заплата е 118 евро! Руснаците ходят голи и боси, живеят в землянки и се наливат с препарати за вана, защото нямат пари за водка!
8
22
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ преди 1 година
Браво на САЩ, но трябва да се замислят да метнат и няколко върху Кремъл! Руската империя на злото трябва да бъде напълно заличена!
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Японците вече са обработени от сащ и имат психологията на бито куче
6
1
 
25
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Япония е окупирана държава и като такава не води независима политика.В същото положение е и Германия
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ти бееее, гранд грантаджийо, за къв парапет си там, направи нещо?