Байдън: Мисията на САЩ в Афганистан приключва на 31 август

Ще продължи подкрепата за правителството и силите за сигурност на Кабул
9 юли 2021 09:07, Елка Василева
46
Байдън: Мисията на САЩ в Афганистан приключва на 31 август
Снимка: архив, БГНЕС

Американската военна мисия в Афганистан ще приключи на 31 август, обяви президентът на САЩ Джо Байдън. "Това ще е краят на най-дългата война на Америка", декларира той и отговори задочно на коментарите от Русия, че с изтеглянето си Съединените щати признават, че 20-годишната война е провал за тях.

Още по темата

„Съединените щати постигнаха, каквото искаха да постигнат в Афганистан - да заловим терористите, които ни нападнаха на 11 септември 2001 г., Осама бин Ладен да си получи заслуженото, да неутрализираме заплахата от терор и да попречим Афганистан да се превърне в база за нови нападения срещу Съединените щати. Ние постигнахме тези цели! Заради това бяхме там“, каза американският президент.

Байдън декларира, че няма да изпрати още едно поколение американци да воюват в Афганистан. И че Америка няма за цел да диктува бъдещето на честните хора. Те ще трябва да решат какво да е то.

Съединените щати ще продължат да подкрепят правителството и силите за сигурност на Афганистан, които според Байдън са в състояние да се противопоставят на талибаните. А застрашените от талибаните афганистанци, които са работили с американците, ще получат бързо убежище в Съединените щати, обеща Байдън, цитиран от БНР.

Междувременно руското външно министерство съобщи, че талибанска делегация в Москва е била предупредена, че Русия е обезпокоена от ескалацията на напрежението в Северен Афганистан и от възможността бойните действия там да се разпрострат и през границите с бившите съветски републики в Централна Азия. Талибаните гарантирали, че това няма да се случи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
децата на милиони "крадци" като мен и Народа ми са роби в икономите ви г-жо Меркел...крадец-роб...в 21 век в ЕС...Изход!!!ЕСССР...строите с путин...аз песъчинката няма да ви ставам съучстник...за жертва ...ок!!!
36
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и това плюене как аз най-бедният,ограбеният,със съсипано образовани, икономика,армия,ценности...съм крадеца сочен от лицемерни "съюзници",как мобилизират гроб армията от чиновници...над 700 хиляди са да мачка и плаши малките работещи и ограбвани...фашизъв в 21 век е вашето политици от всички страни...Народите ни ще дойдат за вас...моля се да мога да го видя...но е ..нейзбежно...прочетете Историята ни ...правилно!!!крадците са чудовищата които създавате в източна г-жо меркел...Народа ми е лоялен
35
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Дианаи да от днес съм фен на БСП и на следващите ще ги подкрепя...национално огтоворни са...мое мнение...признавам,че ги презирах при станишев и ...михов,статията е...друга бира,медийните манипулации са отживелица...сламки за удавници...и пари за елементарниЕС е в разкрачено..."имат" пари за "разширения"с мафиоти и диктатори...ама нямат за армии с които да защитят Домовете ви,имат за руски потоци и олигарси,ама се сърдят САЩ да пазел домовете им...минаха се всякакви граници...Бъдете здрави!!
34
0
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Човечеството ни ще ви запише в Историята си г-н Байдън!!!
33
4
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ББ36 Стига манипулации БСП! Истинската мафия у нас е БСП с нейните клонове навсякъде по страната с цел манипулиране и налагане на властта си по места - само да им свирнат отгоре и те се изправят на нокти в позиция "слушам и изпълнявам". Гледай какво става сега у нас с незаконната им атака на властта - всички са преданни и верни на партията, нищо че тя ги води към пропаст "под строй и с музика!"
32
2
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Не мисля, че оставяйки Авганистан в ръцете на терористите, Байдън ще попречи на Афганистан да стане база за нови атаки срещу САЩ! Изтеглянето на войските му е съпроводено с засилване натиска на терористите там, а какво ли ще стане когато всички американци си отидатБайдън остава мисията на САЩ в Афганистан недовършена и създава база за появата на един нов "Иран"..Проблемът е, че антитерористичните кръгове в тази страна не са достатъчно силни да се справят сами с терористите..Нужен е нов подход
31
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и да г-н Байдън..."съюзниците" ни от франция се намесват в изборите в България,защитават мафиота борисов...манипулират общественото мнение...Света ни няма...надежда няма вече...надявам се скоро ...милиардите ограбени да го запалим!!!
30
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
това каза Президента Байдън...Свободата ви е във вашите ръце...борете се и си я заслужете...децата на САЩ няма да умират за да си финансирате...власт през мафиоти и убийци...Бог да пази САЩ!!!
29
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
децата ви висят пред посолствата на САЩ...не е рая...но няма по-Свободна и Справедлива Държава,фрацузи и германци финансират китай и русия...финансираха тръмп...опитал атентат срещу Демокрацията и Свободата на САЩ,убили...и очаквате ...зависими да жертват децатаси и благосъстоянието си САЩ...ще ви оставят на ...естественият подбор...и ...след смърта ви...ще убият...убийците които финансирате...да играем,сменяме правилата...животите ви са във вашите ръце
28
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
САЩ са...прекомерно подценана...заради медийни манипулации,лъжи,изопачаване на исторически факти...САЩ са най благоденстващата,технологично и военно развита Държава...и ви са бедни фантазиите...до тук...Свободата ти е твоя отговорност...децата на съседите ти няма да умират повече и да ти плащат сметките...само защото си мързелив,страхлив и зависим...Бог да пази САЩ!...Лоялност и Почтенност...или...
27
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Президента на САЩ...заяви...бяхме в Афганистан да им помогнем и да накажем Бин Ладен...оранизирал атентана на 11...кое не изпълниха...бин ладен е мъртав...афганистан е свободна държава...афганистанците както и руснаците да си извадят главите от ...и да отвоюват Свободата си...децата на САЩ умираха ВСВ за да донесат Свободата на Европа...Европа приписа на СССР...сега финансира путин и китай,мафиоти и престъпници...какво очаквате?Бог да пази САЩ!
26
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Въведоха демокрация и си тръгват. А през всичките тези години всъщност безочливо грабеха прочутите сини диаманти, на които Афганистан е богат. В интернет изтекоха, чрез Уикилийкс, аматьорски снимки на американски войници до сини камъни, големи колкото фризер. В Косово обраха среброто от сребърните мини край "Сребреница". Грабят - това им е мисията...
25
2
 
2
 
! Отговори
Всички преди 2 години
Честни талибани ще празнуват освобождението от поредния интервент.
24
0
 
4
 
! Отговори
Дацо преди 2 години
Според мен най - близо до истината е номер 19 .Това изтегляне не е току така , целта им е от няколко страни да има размирни точки около Русия .Да му мисли Путин .
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
moje i predsrochno. ;-)
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ отидоха като смъртни врагове на талибаните, завръщат се като първи приятели на талибаните...............................Да живее талибано-американската дружба!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън за пореден път предаде интересите на САЩ и капитулира публично- администрацията му твърди ,че войната в Афганистан е загубена.Наистина това са ***,гейове и марксисти!Господ да пази Цивилизования Свят!
20
0
 
1
 
! Отговори
Хам чи то преди 2 години
БайДън дали евакуацията от покрива на американското посолство във Виетнам? Сега е по континенти.
19
0
 
7
 
! Отговори
Поука преди 2 години
Всеки се оправя сам.Останаха само в Корея заради мирния и добър корейски народ.Никъде не устояха повече.Виетнам -позор.Войната с тероризма-позор.Подведоха цял свят да гоним талибани и накрая всичко било да плащаме на черните някакви неустойки и да веем джендърския флаг за мис Невада-***.Америка се завърнала вика тоя дъртак и за какво.То не означава,че пак няма се издъните.
18
2
 
5
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 2 години
Там,където краваринът (ФАЩ) изпонасере,с нищо не се чисти, нито се пере.