Баневи осъдиха страната ни в Страсбург

България ще трябва да им заплати близо 20 000 евро
Обновена: 12 окт 2021 15:51 | 12 окт 2021 15:49,
124
Баневи осъдиха страната ни в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Евгения и Николай Баневи осъдиха страната ни в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Магистратите са счели, че при задържането им е нарушена конвенцията за правата на човека. Затова България е осъдена да им заплати обезщетение от близо 20 000 евро.

Двамата съпрузи бяха арестувани преди близо три години във френския град Ница, малко преди да се върнат в България. Заедно с тях били трите им деца. Имали и резервиран полет към София, но междувременно прокуратурата им повдигна обвинения и издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА), с която те бяха обявени за издирване и задържане.

От жалбата им до съда в Страсбург става ясно, че ЕЗА е издадена на 23 октомври 2018 г., три дни преди да се приберат, а още на следващия ден полицай се е свързал с Банев по телефона, който го информирал, че е в чужбина и със съпругата си ще се върнат в България на 26 октомври 2018 г.

Още по темата
След това Банев говорил с адвоката си, който се обадил на следовател, с когото уточнили, че на 29 октомври в 11 ч. двамата съпрузи ще се явят на разпит в Специализираната прокуратура.

Те обаче са били арестувани от френските власти пред трите им малолетни деца, които останали да плачат на летището, се казва в жалбата им.

Съдът в Страсбург отбелязва, че Банев е под домашен арест от 19 май 2021 г. и тази мярка продължава и до днес. Следователно задържането му продължава почти 2 години и 9 месеца.

„Тази продължителност на задържането е тревожна“, заявява ЕСПЧ и подчертава, че българските власти е трябвало да дадат особено силни аргументи, за да задържат Банев за толкова дълъг период.

Освен това съдът в Страсбург заявява, че след 2 декември 2020 г. националните съдилища не са стъпили на достатъчни относими основания за продължаването на задържането на Банев. И пише в решението си: „Дори и да има достатъчно елементи, за да се обоснове разумно подозрение, че жалбоподателят е извършил престъпленията, в които той е обвинен, Съдът счита, че мотивите, дадени от съдилищата за вземане на решение за задържане на жалбоподателя след 2 декември 2020 г., не са „уместни и достатъчни“. Съответно е налице нарушение на тази разпоредба на Конвенцията“, пише сайтът Lex.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Emigrant.....и още нещо...-КАК е станало така,че.."Двамцата са откраднали 130 фабрики"?....НИЕ ли сме им позволили,или тия,които ИГРАЯТ ЗАЕДНО с тях?...Кой е виновния?..-Тоя,"който яде баницата",или тоя,който му я е дал?...Просто мафиозите не могат да се разберат като хората..Те разбират само от кражби и използване на държавния апарат за взаимна саморазправа..Гешевия ДАЛЕЧЕ НЕ Е "вода ненапита"!!!!
98
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Emigrant.....и като държавата /?/ е иззела милиони от Баневите,КЪДЕ СА ОТИШЛИ тия милиони ?...Защото НИКОЙ ОТ НАС,които с данъците си сега ще плати И тая глоба,не е получил и стотинка от това "изземване"../ и съвсем м/у другото,НЕ е заяждане:-Може и да е неволна грешка от твоя страна,но се казва и пише "сАботиране"..-идва от "саботаж"..."СЪботиране" е..нещо като свързано със денят събота../...И как го саботираме?..Нали никой не му попречи да пие кафе с Митко?..Е,..?
97
2
 
3
 
! Отговори
Грипен Гаменов Ветов преди 2 години
Здраствуйте Паляци!Виждам,че съботажът ми против Гешев хваща декиш!!Ха,ха,ша черпя Баневите,че с 20 000 евра разбуниха масата на лу зърите и пр остаците!Кой да им обясни на 85%вите,че Банев закусва и обядва с 20 000 евра във френския хотел ,където го заловиха!Важното за мен е че както казва баджо Славуцата Има Такива Не смасленици!Гледам,че сайта бъка от тях!Аз си вирих х,чеца 5 години и пак ша *** изберът,а Гешев си пукаше гърбецът и каво от това?!Им бецилите са готови да го разпнат,че бачкаше??
96
2
 
3
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
Му цуните,които се виждат на снимката са именно такива,защото подобни му цуни дращят в сайта да ги защитават и горепосочените знаят това!!Въобще бъгърчето се изврати да нарича моралът глупост,да слуша чалга пред народна и всякаква нормална музика и да се кефи на из роди като теа двамцата на снимката?!Ако тия дето дращят в тяхна защита са платени ***,това не ме учудва!Но ако са убедени симпатизанти,еб,ан и г ъз на България с подобни им бецили!Двамцата са окрадили и съсипали 130 фабрики!!
95
1
 
4
 
! Отговори
Вьпросче преди 2 години
Баце боко кешев ще им платят ли обезщетението вместо нас сега
94
1
 
5
 
! Отговори
Юрист преди 2 години
Като осъдят България, трябва великите български съдии и прокурори да поемат финансова отговорност! Откъде накъде винаги ние данъкоплатците ще плащаме за гафовете? Като умре някой в болницата - разследват лекаря, като рухне мост - разследват инженера. Като объркат нещо съдиите и прокурорите - шапка на тояга, никой не носи отговорност! За всеки правен гаф - поне финансова отговорност!
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плача с глас и местя. Баневи били арестувани. Горките . Ходили в Ница, а пък ги върнали. Толкова заводи съсипаха. Профукаха народно богатство. Какво са очаквали. Похвали? Бандити.В личен план разплакаха много семейства.
92
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баневи са си разбойници.
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В този европейски съд работят български корумпета.
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специализирания съд, пак ни набута с 20 бона и естествено никой не носи отговорност.
89
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той влезна в президентсвото ,като Сан Докан с двата ножа ,сега и Радев трябва да съди прокуратурата в Страсбург
88
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чи тва бг държава ли е????
87
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия двамцата на кои са дали пари че вия на тях ще им давате.защо не им направихте по една с-ка поне да беха останали доволни и пари и даите и ги изпратете по живо и по здраво.на милионери пари ще давате още че си нямат.
86
3
 
17
 
! Отговори
ДаНакажемШайката преди 2 години
Сийка и човекът Каскет са над тЕя неща,защото знаят,че Стадото ще плаща.Сега трябва да се спретне на Каскета един митинг от няколко стотин хиляди души,да видим дали няма да се скрие на.... и да подаде оставка.Прокурори били,брей!?Бездарни некадърници,неспособни да дават дори интервюта,а имат претенции борба да водят срещу престъпността!Кюфтетъджии,нищо повече са те!
85
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Майна,*** ти какво искаш,на френско летище,ганьофци ли ,да ги арестуват,нали бяха обявени за арестуване от България.
84
3
 
21
 
! Отговори
1 преди 2 години
Защо,българите ще плащат,да плащат ,тези които ги арестуваха,това са слънцето и каскета,те да плащат,за "Октопода"също,за "Наглите "също,за "Медузите "също ,и за всички "знакови"арести,с които се имитираше работа против престъпността,а накрая оправдани,и Българите ще трябва да плащат.
83
3
 
23
 
! Отговори
маус преди 2 години
Някой да вижда смъсъл у нас да съществува прокуратурата?Явно тя ни струва на нас данъкоплатците прекалено
82
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 000 евро глоба? Да ги плати лично Бибитков, с неговия сол ташшак Гешко Каскетко.
81
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе що не подам и аз едно заявление до правата на човека в Страсбуррр, че в България е хаос от една година. И аз искам да живея спокойно бе. Ама ЕС да отчете тия факти че в България човешкия индивид е подложен на стрес.
80
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега България да осъди Каскета.......