ДБ с жалба до Върховния административен съд

С нея ДБ иска да гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код
21 авг 2022 13:25, Росен Стойчев
58
ДБ с жалба до Върховния административен съд
Снимка: БГНЕС

Демократична България” подаде жалба във Върховния административен съд срещу решение на Централната избирателна комисия от 16 август за организацията на машинното гласуване. С нея ДБ иска да гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс, съобщи БНТ.

Още по темата

 “Размерът на изходния код предполага период от поне два работни дни, за да бъдат партиите и коалициите уверени, че техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата, като това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането, за да бъде сигурно, че същият изходен код, който е бил прегледан, е този, на база на който се изгражда софтуера”, се казва в жалбата на ДБ.

Жалбоподателите настояват достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, а не само в по време на публична процедура по изграждане на системен образ, както е определила ЦИК.


Ако ЦИК е решила да използва софтуер от изборите миналата година, то той отново трябва да бъде надлежно удостоверен, настояват от “Демократична България”.

    “Този подход предполага, че изходният код, удостоверен през 2021 г., е идентичен с изходния код, наличен към момента, като за това трябва да има криптографски гаранции. В противен случай предишното удостоверяване няма как да се счита за действително”, се казва още в жалбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 1 година
ДБ знаят, че изборният им резултат ще бъде трагичен и се чудят какви номера да направят.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бройте бележките бе ур0ди! Само това е гаранция за абсолютно честни избори.
36
2
 
10
 
! Отговори
Мира преди 1 година
Обзалагам се,че тия в най-скоро време ще започнат да си избождат очите.IT специалисти на ПП,IT специалисти на ДБ ,измамници и едните и другите и при машинното гласуване нямало измами?!Айде бе.Ако бяха станали коалиция нямаше да има никакви проблеми,измамата щеше да работи еднакво и за едните и за другите.Ей тия без мозъчните и вятърничавите какви жълтопаветни ,ОФ БАН..си. ти докараха
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За малограмотните клакьорки тук, това е просто процес на задължителна верификация че машините не са подправени !Трябва да е задължителен при всички гласувания
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То точно тези драпаха за машинно гласуване, а сега като видяха, че 4% за тях е мираж обърнаха другата страна. То така направиха и с ориентацията си, от десни станаха леви и гушнаха БСП.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те тука и IT специалисти се навъдиха! Тури му вестник! Става въпрос за source code на машините за да се разбере дали е оригинален и да няма (червени болшевишки) вируси вкарани в него!
32
2
 
9
 
! Отговори
Стела преди 1 година
Какъв достъп до изходния код искате бе?!За да можете да бърникате и да правите фалшификации Я марш по ко..чин .ите.Какви нагли претенции само,то от Ристьо и Танасе какво друго може да се очаква освен БАН .Дит. ски работи
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отлично знаят за какво става въпрос и затова го искат!
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама как да вярвам на машинния вода при положение че ДБ се съмнява в легитимността му, а те го пробутаха и бетонираха! То това по гадно и от това да си продам гласа! Гласувам за едни, а машината отчита друго? Това ли казват ДБ? Стига фалшификации и подмяна!
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви два дни, какви пет лева? Този код се дава сутринта на изборите.За какво ви е 2 дена по- рано, след като машините се разпечатват сутринта в 7:00 в деня на изборите? Вие сте много нагли измамници.Внушаването на хората, че нещо гнило има в кода или с изходния код и отклоняването им от желание да гласуват какво ви помага на вас?Вие сте измамници. Трябва да ви подведат под отговорност пред закона за внасяне на смут в хората и съмнения в машините. Хората и без друго не вярват.Защо, бе циркаджии?
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жо Надке, Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщава, че криптографският идентификатор (системен хеш), който трябва да фигурира в системната разписка (диагностичен доклад), отпечатана от СИК преди началото на гласуването в изборния ден от машината за гласуване, е със следното съдържание: 05 35 97 A2 16 3A 8F 72 6D 48 6E 09 35 F8 AA 03 56 AD A8 25 92 D1 10 21 CD 88 11 D1 Е7 F0 9С 2Е.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво като изтрихте всичко? Това няма да ви спаси, со росоидите...
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 4 април на изборите защо Христо Иванов гласува с хартиена бюлетина? Тогава можеше да се избира, а той избра хартиената бюлетина.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На предишните избори имаше 3 машини с различен изходен код. Хеш кода съдържа 64 букви и цифри. Когато започне изборния ден всяка една комисия разпечатва този код от своите машини. Проверява се дали съвпада с подадения хеш код от ЦИК.Така в Пловдив на 14 ноември 2021г. една машина имаше различен код с 1 буква.На пръв поглед е незначително, но в такъв случай машината се запечатва и не може да се гласува с нея.Демократична Бухалка ви отклоняват вниманието-техни 3 специалиста ще инсталират софтуера.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има нещо гнило с машините? Знаех си! Затова първи квичаха че това е най добрия вариант!
23
1
 
18
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Явно copocoида Иванов много държи пръв разбере, че за тяхната слугинажна партия да гласували само той и майка му.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милите, не могат да приемат че няма да са в следващото НС. Да не е на живот и смърт?
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надке, много си зле. С този код се гарантира идентичността на софтуера, който е удостоверен от Държавната агенция "Електронно управление", с използвания в конкретната машина за гласуване.След като гласува, всеки избирател може да сравни хеш кода от неговата контролна разписка с този, разпечатан и поставен на видно място в СИК.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На калпав майстор - вятъра му пречи. Спрете се с глупавите си искания и процедурни хватки. Не разбрахте ли че с преченето си още повече намалявате вероятността да бъдете в следващото народно събрания!?
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е важн. И да го покажат какво мислите че ще покаже? Важно е кой го инсталира и този процес да бъде прозрачен. Защото много ясно че ще покажат чист код, въпроса е какво се инсталира в машината.