Македонски българи: Подкрепете ни децата да могат да се наричат българчета!

"Изпращаме на училище децата си, за да ги учат, че техните роднини са фашисти, татари, монголи и какви ли не още"
13 окт 2021 21:00, Елка Василева
156
Македонски българи: Подкрепете ни децата да могат да се наричат българчета!
Снимка: БГНЕС

Македонски българи отправиха призив до българските политически лидери и обществеността да бъдат подкрепени в усилията си да защитят правата си, да бъдат свободни и равноправни граждани в РС Македония. „Моментът е исторически. Чрез потвърждаването на нашите корени и историческа памет, чрез утвърждаването на нашето равноправие с останалите народи в РС Македония днес се чертае бъдещето на нашите деца, които искат да бъдат свободни и достойни граждани на нашата държава и на ЕС. България трябва да бъде твърда и настойчива в подкрепата на нашата кауза“, заявяват те.

Още по темата

„Ние, македонските българи, сме част от народ, която вече десетилетия е откъсната от своята татковина. Понесли сме много мъка, страдания и унижения. Оцеляхме въпреки насилствената асимилация, въпреки липсата на така нужната ни през годините подкрепа, с каквато околните държави щедро обгрижват своите сънародници в РС Македония“, пише в призива.

Посочва се, че съвременни български политици „вече разбират нашите мечти и стремежи. А те са много обикновени: да могат нашите деца да се наричат българчета, да можем като всички останали граждани на РС Македония да работим пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване. А не като граждани „втора категория“.

„Ние не по-малко от сънародниците ни в България държим на истината за нашата история, защото ние сме сред живите носители на тази история. Ние не по-малко искаме нашите паметници и всичко друго, свързано с паметта за нашите предци, да бъде съхранявано и уважавано. Ние и нашите деца искаме да знаем нашия, българския език, да пеем нашите песни и да се чувстваме равноправни и горди, заедно с останалите наши съграждани, независимо от тяхната идентичност“, се казва в призива.

„За нас, езикът на омразата към всичко българско, който доминира в РС Македония, отеква много по-силно, отколкото за хората в България. При нас е ежедневна мъка да изпращаме на училище децата си, за да ги учат, че техните роднини са фашисти, татари, монголи и какви ли не още“, казват македонските българи.

„Затова за нас ясната принципна позиция, изразена от България, че РС Македония може да започне преговори само след решаването на проблемите с нашето равноправие, език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност,  е не просто важна. За нас тя е лъч на спасителна надежда и единствен път към помирението“, пише в призива.

„Затова очакваме тази аргументирана и ясна позиция на България да бъде твърдо и категорично отстоявана. Важна е подкрепата за нашето искане за вписването на българите като равноправна част от народ в Конституцията на РС Македония, за правилното ни преброяване, защото ние сме много повече от 120-те хиляди от нас, които имат честта да бъдат и граждани на Р България. Важно е тази позиция да бъде разбрана по достойнство от всички държави от ЕС, за някои от които шаблоните на политиките на разширяването все още им пречат да видят очевидното“, се казва в текста.

Призивът е отправен от македонските българи, представени от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля от Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, от Сдружение „Трибуна“-Прилеп, от Сдружение „Коридор 8“- Скопие, от Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство“- Кочани и други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС).

„Днес нашата съдба до голяма степен е във вашите ръце. Това е привилегия, но и огромна отговорност, която ние вярваме че ще поемете с достойнство“, се заключава в обръщението към българските политици и обществеността.

Призивът е подписан от Люпчо Гьоргиевски- КЦ "Иван Михайлов"- Битоля, Елизабета Найдоска Величкова- Сдружение „Трибуна“- Прилеп, Добре Митрев- Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие,  
Владимир Перев- Сдружение „Коридор 8“- Скопие, Владо Треневски- Сдружение „Интеракция“- Охрид, Столе Велков- Сдружение „Единство“-Кочани, Петар Колев- ПП Гражданско демократичния съюз (ГДС).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
Дебългаризацията на македонците е документално доказуем процес. Комунистическите решения и действия за умишленото записване на българите в Пиринския край като македонци, а не българи ги има черно на бяло. Същото важи и за Македония в Югославия. Това, че днес на някое маке баща му уж му бил казал, че дядо му се смятал за македонец няма никаква доказателствена стойност. А, дали от страх не е казвал, че е и българин? Това няма доказване, но други факти имат!
98
3
 
0
 
! Отговори
До Бунгур преди 2 години
В личните карти и паспорти на албанците в РСМ пише само и единствено гражданство македонско, по твоята логика днес в РСМ се извършва зверска асимилация на етническите албанци.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 112 Бунгур Къде съм споменавал паспортите от преди 55-60 години *** такъв, научи се да четеш! Не искаш или не можеш да дадеш доказателствата, за които пропагандираш, а!
96
2
 
1
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
До 111 Анонимен...Явно не си виждал как изглеждаха и какво садържаха паспортите преди 55-60 години. Промито мозъче,добре шлайфано. Продължавай да се гордееш затънал в лъжи.Бъди жив и здрав!
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бунгур Стига си плямпал глупости, че отдалече мязаш на сръбско ***! Всички граждани на България са с българско гражданство, същото е и в Северна Македония. В паспортите етническата принадлежност не е отразена нито тук, нито там! Дай да ги видим тез твои свидетели, отиди запиши ги всичките на едно видео и ги покажи! След това може да седнем и да си говорим кой какъв бил и кога и защо се сетил какъв е!
94
1
 
1
 
! Отговори
Отец Паисий преди 2 години
До 96 Анонимен.....Хайде покажи ми и кажи кога ти го прочете този Договор подписан от Константин Погонат и хан Аспарух. На какъв език го подписаха и как се разбраха? Пълни измислици е нашата древна история.Дай автентичния Договор да го прочетем и ние.
93
6
 
2
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Продължаваме да се лъжем,че насилствено 180-200 000 граждани от Пиринска Македониа насилствено са записани за македонец/македонка в паспорта си и акта за раждане.Все още има живи свидетели и може да го потвърдят.Друг е въпроса,че вече асимилирахме няколко генерации като ги записваме директно с Българско гражданство.Едно искаме от Македониа,а друго правим в България.
92
0
 
4
 
! Отговори
Прост човек преди 2 години
Да се говори за отделна графа "българин" при положение, че има "македонец", което само по себе си означава българин от Македония е смешно! Нека благодарим на македонците, които се чувстват българи, но някак сами не осъзнават, че искайки да бъдат вписани в отделна графа официализират циничната машина на страх, убийства и фалшификации, която вилнее в сънародната ни република от почти 100 години! Така, че това е едно голямо подхлъзване в услуга на македонистите-сърбомани!
91
2
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Щерю Има огромна разлика между турците у нас и македонците в РСМ и Гърция! Турците сами са поискали да останат в България, македонците са ни откраднати по най-мошенически начин! Ние сме почтени хора - нямаме претенции за траките, които ни отнема войната, но за македонците ние се бием с турците, ние започваме тази война за да освободим македонците и да ни ги откраднат нашите съюзници така подло под носа си е жива подигравка! Никога няма да приемем, че македонците не са българи!
90
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Всички македонци в РСМ и Гърция трябва винаги да знаят, че каквото и да стане ние, нашият народ винаги сме ги смятали за част от нас, никога никой не се е съмнявал, че няма такива извратени мозъци сред македонците, които да си измислят история...Ние някак си дори днес не можем да приемем тази кражба за реалност - погледнете как се държат дори политиците, сякаш такава държава като РСМ изобщо не съществува! Но трябва да стъпим здраво на земята за да оправим това недоразумение! Никакво отстъпление!
89
2
 
14
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Това,че в миналото ни един комунист на име георги димитров е в основата на създаването на сръбска македония и македонски език,не може да промени историята за българския език и държава и да легитимира една македонска нация с език и история.Това углавно престъпление на този престъпник е срам за България и сега берем от плодовете му.Време е,макар и с голямо закъснение,и Европа ,и САЩ да разберат,че истината е само една и тя е на страната на България.
88
0
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
До гостА слугите на Московският Кремъл / Сталин, Тито и др/ какво правят !?
87
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 2 години
Стига да ни чуят нашите прекрасни управници, които са слуги на Маркел и Байгадън
86
5
 
19
 
! Отговори
Митко USA преди 2 години
До БунгарХей Бунгар, значи викаш да се откажем от нашата си история и да се оставим друг да я краде, така ли ? Да се оставим да ни плюят и обиждат и подиграват и да учат децата че всички държави са ок , само България е врага, така ли ?Хммм , Ама ти сериозно ли ?Ама Гърците не мислеха така преди ниаколко години и си извоюваха и отстояха техните претенции. А защо за Гърция да може, а за Бъкгария не, а ?Нещо да кажеш ?
85
4
 
22
 
! Отговори
северномакедонците преди 2 години
бъркат с мръсни ръце в душичките на най-невинните - на децата! Разрушиха и войнишки паметници, поредните, нямат срам, свян и страх дори от Бога! Тези *** очевидно не знаят, че има неща, които просто не се пипат!
84
10
 
4
 
! Отговори
Paisij преди 2 години
Кога е създадена Българската държава? Покажете автентичния документ на базата на който това се твърди. Благодаря предварително!
83
2
 
13
 
! Отговори
По право преди 2 години
България трябва да си поиска западните покрайнинииии.да не спи.
82
3
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- А децата на турците у нас - да се наричат турчета?
81
2
 
16
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
Ако обясниш на афроамериканците как бели хора се държат с други бели хора и ги третират както тях са ги третирали преди 2 века,когато се е написала Чичо Томовата колиба,нищо чудно американските афроамериканци да организират една дивизия и да се изсипят в Македония да освободят братята ни от гнета,а ние само дремем като патки и ги галим по косъма!Аз като българин съм омерзен!Ако ми падне тоя ЗАЕК ще го навра на кучето в г ъ за,ид иот с и диот!! И при това много мазен и с български произход!?
80
3
 
22
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
Имам чувството,че по лесно и бързо ще се направи тунелът под Шипка,отколкото хитрецът Заев да се яви в парламента им и за 5 минути да заяви,че няма да влязат в ЕС,докато не променят конституцията си,че има такова нещо като българи в таз нещастна държавица и те са с равни права с останалите етноси!Ако аз бях Президент на БГ,щях да го извикам пред представителите на всички европейски държави и пред всички световни агенции и в прав текст да го попитам докога мисли да се гуца по този основен въпрос?