Нинова: Чума по животните в Странджа не е имало, Кьовеши да разследва

Лидерът на БСП иска съд за длъжностните лица, които ги избиха
10 юни 2021 18:15, Анисия Иванова
66
Нинова: Чума по животните в Странджа не е имало, Кьовеши да разследва
Снимка: БСП

"Една по една нашите битки в последните 4 години получават признание. Днешният повод да ви поканим е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС по казуса чума по животните в Странджа. Вчера съдът се произнесе окончателно по този въпрос. Сигурно помните тревожната 2018 година, баба Дора, Ани от Болярово и усилията на БСП тогава да спасим животните на хората и да спрем унищожаването на поминъка на много семейства и обезлюдяването на региона Странджа. Тогава бяхме до тях, бяхме в къщите им, правихме жива верига пред полицаи и ветеринари, за да не избиват животните. Участвахме в протестите. От страна на управляващите бяхме осмивани, че „се снимаме с козички”.  Хора от протестите бяха притискани и разпитвани за организирано сваляне на законно избраната власт. Бяхме обявени за метежници, ГЕРБ сезираха прокуратурата тогава, че сме заплаха за националната сигурност. Това беше преди три години. И тогава и сега твърдя и нося отговорност за думите си – чума по животните в Странджа нямаше и това се доказа от решението на ВАС вчера.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията.
 
Тя цитирам част от мотивите на решението: "В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на здравето. Стадото, което е предмет на това дело, е в добро здравословно състояние. Отглежданите над 200 овце са живи и здрави, включително посочените 2 овце с установени положителни резултати за наличие на антиген и на геном на вируса на чума. Нещо повече – няма смъртни случаи, а междувременно стадото се е увеличило със 70 агнета.”
 
По думите й това решение е доказателство за две неща – от една страна, че онова масово избиване на животни е едно от най-големите престъпления на ГЕРБ в миналите мандати.
 
„Второто е правотата на БСП, когато сме последователни, аргументирани и близо до хората – истината в крайна сметка излиза наяве. 43 хиляди животни бяха убити без причина. Стотици семейства останаха без поминък. Регионът се обезлюди  и никой не понесе отговорност. Ние няма да оставим нещата така – само с констатация. Не напразно водихме тази битка и в парламента, и на улицата с хората от протеста, и в къщите им, където стояхме денонощно, за да ги пазим. Разполагаме, освен с решението на ВАС, но и със стенограма от Народното събрание, от председателски съвет, от която личи кой по онова време каква позиция заемаше и с какви аргументи. Много интересно четиво. Разполагаме с десетки свидетелски показания на хора, които са готови да свидетелстват. Тези доказателства представяме на българската прокуратура и искаме сериозно, мащабно и задълбочено разследване. Нещо повече – предоставяме ги на г-жа Кьовеши, на европейската прокуратура, тъй като по този казус имаше усвояване, а и може би и присвояване на европейски средства”, допълни Нинова.

Тя подчерта, че от БСП са наясно, че не могат да върнат убитите животни на хората, но настояват за справедливост за тях и за това, което им е било причинено. „Искаме разследване, обективен съд и отговорност за онези длъжностни лица, които направиха това”, заключи Нинова.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пост фактум,всичко е потулено,за да се закрива не много бавно БГ.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
33
0
 
1
 
! Отговори
трябва да преди 2 години
се напише-ЧУМА ИМА В ПАРЛАМЕНТА
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откога Нинова стана експерт по свинарство? Да го беше казал това Георги Гергов щях да му повярвам.
31
0
 
6
 
! Отговори
Още преди години, преди 2 години
Когато холандски колега на моя позната разбра, че у нас се избиват живони, заради чумата - той каза: Следвате сляпо препоръките на ЕС и ще си унищожите животновъдството!
30
1
 
4
 
! Отговори
бай Стамат преди 2 години
и на Луната няма чума по животните. Кьовеши да разследва!
29
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Действията на служебното правителство изведнъж събудиха и съдии, и прокуратурори и други спящи народни красавци и се втурнаха да спасяват продажните си кожи от уволнение, че и по-лошо.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама др.Импексова то за Вас с Радеф и ковид нямаше,но ти ходи да се лекуваш във ВМА,ние не сме късопаметни като вас
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имало или нямало, това е положението!
26
5
 
6
 
! Отговори
Курнелия за смях... преди 2 години
Хората от село Шарково разказват, че *** Нинова и козата, която тя прегърнала носели еднакви фланелки с надписи Герб ни убива...
25
14
 
19
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
инпексова , ти казваш че чума нямало , фигуранто че вирус нямало , при бай Тошо радиация от Чернобил нямало . обаче се оказа че всичко това го има и го е имало . абе не се спряхте с пропагандата и лъжите , с мерака да сте на власт и да крадете . старите хора казват : на комунист вера да немаш , той само взима .
24
7
 
2
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
***т на ГЕРБ!
23
15
 
17
 
! Отговори
Ветеринар преди 2 години
Ами, чумата по животните тръгна след като другарката Корнелия Нинова прегърна няколко козички ! Едва след това червена чума изпотръшна цели стада ! Много е заразна тази другарка!
22
0
 
6
 
! Отговори
ЕМО преди 2 години
Никой не дава пари от ЕВРОПА щот сме много красиви и БОЙКО ги лъже щот е голям играч.... КВО ДА ИМ ОБЯСНЯВАМ НА ЧЕРВЕНИ ***....
21
0
 
6
 
! Отговори
ЕМО преди 2 години
Тогава в Румъния имаше страшна епидемия.... И в периметър ОПРЕДЕЛЕН ОТ ЕК.... НИ НАКАРАХА ДА ИЗБИЕМ ЖИВОТНИТЕ....... Много *** ТАЗ ЕЙЙЙЙЙ...
20
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От близо 100г. една чума броди из Европа - червената чума,останала е вече само в България.
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде и тази се пробва да яхва европейската прокуратура. Ей тъй между кръжочните партийни сбирки, и работа с журналисти, що да не даде наклон на Европейската прокуратура със задача. Смешно нали!Ама що си мисля, че няма кой да вземе на сериозно такива сигнали. Прави като вятъра, по медии, за емоция на крайни фенове, и друго няма. Те ти продавач на фейкове, полит агитатор или.. Смисъла е все един. ВЯТЪР РАБОТА.
18
6
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
целта беше да няма бълг козе сирене а френско по 32 лв за кг и свинско месо отиспания франция германия по 5.99 лв за кг само дето не се знае на колко години еспрете този внос защото народът се разболя от лошия въздух вода и храна
17
17
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БРАВО!!! БОРИСОВ ИЗБИ ТОЛКОВА МНОГО ЖИВОТНИ!!! БЯХМЕ ПОЗАБРАВИЛИ ТЕЗИ НЕГОВИ ЗОЛУМИ!! ЦЕЛТА БЕШЕ ОГРОМНИ СУБСИДИИ ОТ ЕС КОИТО ПРИБРА А ДАДЕ СМЕШНИ СУМИ НА СТОПАНИТЕ
16
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво е че след Корнелия чумата в БСП ще им се стори като настинка