Насир Ахмад Андиша, който все още е посланик на правителството на Афганистан в ООН, призова днес в Женева световната организация да разследва нарушенията на човешките права от талибаните, предаде Франс прес.

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет и Европейският съюз също настояха през последните дни пред Съвета по правата на човека за създаване на механизъм за наблюдение на нарушенията на правата на човека в Афганистан.

Предвижда се нова хуманитарна помощ за Афганистан

Насир Андиша каза пред Съвета на ООН по правата на човека, че вече е ясно, че тъй като положението с правата на човека в Афганистан търпи развитие, необходимостта от наблюдение и конкретни действия става още по-належаща.

Представителят настоя Съветът да изпрати незабавно мисия за установяване на факти, за да се разследват и документират нарушения на правата на човека, особено в долината Панджшер, където съпротивително движение се изправи срещу срещу талибаните.

Решение за такова разследване може да бъде взето в края на сесията, когато се гласуват резолюциите.

Талибаните убиха брата на бившия вицепремиер на Афганистан

Но на извънредно заседание на съвета за Афганистан на 24 август няколко държави, след които и Пакистан, изразиха нежелание за подобна възможност.

Талибаните бяха обещали да зачитат правата на жените, но правата на жените изчезват от пейзажа, каза Андиша, цитиран от Ройтерс. Той обвини талибаните в извършване на "повсеместни зверства" в долината Панджшер и каза, че се извършват целенасочени убийства и извънсъдебни екзекуции, включително на момчета.

Талибаните обявиха пълен контрол над Афганистан

Андиша каза още, че временното правителство на талибаните "подкопава националното единство и политическото и социално многообразие на Афганистан".

В този решителен момент светът не може да остане безмълвен, заяви Андиша. Афганистанците повече от всякога се нуждаят от действия на международната общност, увери назначеният от предишната власт в Кабул представител на Афганистан в ООН.
БТА