• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Унгария обвини посланика на САЩ в опит за намеса във вътрешните работи

Унгария обвини посланика на САЩ в опит за намеса във вътрешните работи

/КРОСС/ Унгарският външен министър обвини посланика на САЩ в Будапеща в опит за намеса във вътрешни въпроси на Унгария на фона на засилващия се дипломатически разрив между Вашингтон и централноевропейската страна, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Петер Сиярто вчера даде пресконференция по повод изказване на посланик Дейвид Пресман пред сп. "Политико" за подхода на Унгария към войната в съседна Украйна, който беше определен от американския дипломат като прокарване на "политика, одобрена от Путин".

Сиярто заяви, че "разсъжденията на Пресман (или който и да е посланик) за вътрешнополитическите процеси в Унгария са напълно нерелевантни, тъй като това няма нищо общо с него".

"Не му е работа да се меси във вътрешните въпроси на Унгария", заяви Сиярто.

Пресман, който беше назначен от правителството на Байдън, преди е заемал длъжността постоянен представител на САЩ в ООН по специалните политически въпроси. Откакто през август оглави американската дипломатическа мисия в Будапеща, той се изправи пред значителни затруднения, отбелязва АП.

Местни медии, лоялни към дясното популистко правителство на премиера Виктор Орбан, обвиниха американския дипломат в намеса в унгарското правосъдие и в налагане на американски колониализъм.

След встъпването си в длъжност Пресман даде гласност на нарастващата вълна от антиамерикански чувства в Унгария и на нежеланието на правителството на Орбан да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва, наложени заради войната в Украйна.

През януари Пресман написа в "Туитър": "Как защитата на руски олигарси от санкции служи на интересите на Унгария и унгарците?".

Унгарското правителство, което беше в приятелски отношения с американските власти по времето на Доналд Тръмп, застава зад позицията, че санкциите срещу Москва нанасят по-големи щети върху европейската икономика, отколкото върху руската. Според Будапеща край на войната може да се сложи само чрез преговори между Москва и Вашингтон, а не чрез изтегляне на руските войски от Украйна.

Сиярто вчера предупреди, че ако критикува политиката на Унгария, Пресман ще има трудности в "ефективната работа за подобряване на сътрудничеството" между Унгария и САЩ.

"Тази ера свърши. Унгария е суверенна страна", каза Сиярто. "Никой отвън не може да ни казва как да живеем", допълни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Глей ти, глей ти. Можело да си достоен, да отстояваш националния интерес, да защитаваш суверенитета си и въпреки това да си европеец. Нашите политици да не бъркат понятията. Да си европеец не означава задължително да си дупедавец.

03.02.2023 14:41:29

Анонимен

У нас едва ли е по-различно. Всички министри у нас са подбрани, а по медиите се канят само удобни лица, които не задават неудобни въпроси, а и е изключено да отговарят на такива.

03.02.2023 11:44:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.