• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

МО на Русия обяви използването на отровни вещества от Киев срещу руските военни

МО на Русия обяви използването на отровни вещества от Киев срещу руските военни

/КРОСС/ Руските военни, изпълняващи задачи в района на Запорожие, бяха хоспитализирани в края на юли с признаци на тежко отравяне. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация, съобщава RT. Както отбелязват във ведомството, в резултат на експертизата в телата им е открито отровното вещество ботулинов токсин тип B. Министерството на отбраната нарече ситуацията "химически тероризъм" в Киев и обяви плановете на руската страна да изпрати документи за този инцидент до Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Властите в Киев разрешиха използването на отровни вещества срещу руски военни. Това съобщиха на 20 август в Министерството на отбраната на Руската федерация.

„На фона на военните поражения в Донбас и други региони, режимът на Зеленски разреши терористични актове с използване на химически отрови срещу руски военни и цивилни“, се казва в изявление на министерството на отбраната.

Както се посочва в министерството, на 31 юли руският военен, изпълняващ задачи в района на Запорожие, е бил откаран във военна болница с признаци на тежко отравяне. „В резултат на прегледа в тялото на военнослужещи е открито отровно вещество ботулинов токсин тип B“, отбелязват от ведомството.

Наличието на това вещество в проби, взети от военнослужещи, е потвърдено от анализ, извършен от специалисти от Държавния изследователски и изпитателен институт по военна медицина на руското министерство на отбраната в Санкт Петербург.

Отбелязва се, че Русия подготвя подкрепящи документи с резултатите от всички извършени анализи.

„Доказателствата за химическия тероризъм на киевския режим скоро ще бъдат официално изпратени на ОЗХО чрез Постоянното представителство на Русия“, каза руското министерство на отбраната.

Военният експерт Игор Никулин в интервю за RT говори за веществото, открито в руски военни проби.

„Ботулиновият токсин тип В е една от най-мощните органични отрови, общоизвестни на човечеството. Произвежда се от бактерията Clostridium botulinum. Това са анаеробни бактерии, тоест те трябва да живеят в условия на пълна липса на кислород“, каза Никулин.

От началото на руската спецоперация в Украйна военното ведомство многократно е предупреждавало за подготовката от украинска страна на провокации с използване на различни отровни вещества.

По-специално, в края на юли руското министерство на отбраната съобщи, че украинската страна планира да взриви в Славянск контейнери, съдържащи 120 тона химически опасно вещество, наречено хексан. Според агенцията, ако тези планове бяха изпълнени, можеше да се образува токсичен облак, който да се разпространи на повече от 10 км.

През юни руското министерство на отбраната съобщи, че украинските спецслужби подготвят провокация с отровни вещества в Сумска област. Както се посочва във ведомството, украинската страна е възнамерявала да пръска силнодействащи отровни вещества, за да обвини Русия за това. В същото време министерството подчерта, че руските запаси от химически оръжия са унищожени в съответствие с международните споразумения в тази област.

Освен това през април ведомството разказа за изкопаването от украинските специални служби на склад със 120 тона хлор в района на Харков. Както бе отбелязано в министерството, обектът е планирано да бъде взривен, за да бъде обвинена Русия в предполагаемото създаване на химическа катастрофа, довела до смъртта на местни жители.

Хоспитализация на ръководителя на държавната администрация на Херсон

Освен това Министерството на отбраната на Руската федерация отбеляза, че на фона на получаването на доказателства за използването на отровни вещества от Киев се провежда допълнително разследване на отравянето на ръководителя на временната администрация на Херсонска област Владимир Салдо навън.

Салдо обяви хоспитализацията си на 4 август. В публикация в канала си в Telegram той заяви, че министърът на здравеопазването на Херсонска област е настоял за незабавен медицински преглед на ръководителя на военно-гражданската администрация (ВГА), позовавайки се на появата на Салдо.

Според началника на управлението пристигналите на мястото лекари са взели решение за незабавна хоспитализация. На следващия ден агенция РИА Новости съобщи, позовавайки се на пресслужбата на областната администрация, че Салдо е транспортиран за лечение в Москва, в Научно-изследователския институт Склифосовски.

На 20 август в официалния Telegram канал на Balance се появи съобщение, че той се възстановява.

„Сега здравословното състояние на ръководителя на администрацията на Херсонска област се е подобрило значително. Владимир Салдо се възстановява, общува с роднини и колеги, изучава новини и друга информация “, се казва в съобщението.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.