• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Расте броят на случаите на маймунска шарка в Европа

Расте броят на случаите на маймунска шарка в Европа

/КРОСС/ Първи случаи на заразени хора с маймунска едра шарка са регистрирани в Швеция и Италия, предаде БГНЕС.

В единия случай става въпрос за заразен от района на Стокхолм. В момента експертите проучват дали има други заболели в Швеция и настояват правителството да класифицира болестта като опасност за общественото здраве, съобщи здравният орган в съобщение за медиите.

"Мъжът в Швеция, за когото е потвърдено, че е носител на вируса, не е сериозно болен, но е бил лекуван. Все още не знаем къде се е заразил. Разследването продължава и в момента", казва Клара Сонден, лекар по инфекциозни болести в отдела.

В Италия пациентът, който се изследва в Националния институт по инфекциозни болести "Лацаро Спаланцани", наскоро се е завърнал от Канарските острови, съобщи ANSA. Той е в изолация и състоянието му е задоволително. „Започнати са процедури за епидемиологично разследване и проверка на възможните контакти", съобщиха от лечебното заведение. Те уточниха също, че се проверяват още два случая на съмнение за маймунска едра шарка, и посочиха, че досега нито един от случаите не е показал „тежка клинична картина”.

Експертите обясниха, че заразяването може да стане при близък контакт чрез слюнка и други биологични и лигавични секрети.

Огнища на маймунска шарка при хора бяха регистрани и в други европейски страни. В Испания и Португалия бяха заразени повече от 40 души. Преди дни бяха установени случаи и в Обединеното кралство и САЩ. Инфекцията не се счита за силно заразна, тъй като за предаването ѝ е необходим близък контакт.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.