• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Казахстан: Насилието продължава

Казахстан: Насилието продължава

Първите руски миротворци пристигнаха в Казахстан

/КРОСС/ Полицията в Алмати съобщи, че десетки бунтовници са били убити в града в четвъртък вечерта. Orda.kz съобщава, позовавайки се на Министерството на вътрешните работи на Казахстан, че до четвъртък вечерта в цялата страна са задържани 2298 участници в протестите и безредиците. Съобщава се също, че при сблъсъците са загинали най-малко 18 служители по сигурността, двама от които са открити обезглавени. От МВР съобщават и за 748 ранени сред силите за сигурност.

По време на протестите в Алмати бяха опожарени президентската резиденция и кметството.

Военните си възвърнаха контрола над главното летище, което преди това беше превзето от протестиращите. В четвъртък вечерта обаче сблъсъците се възобновиха на главния площад на Алмати, който през деня беше окупиран от войски и протестиращи.

Кореспондентите на Ройтерс казват, че са чули експлозии и стрелба. Агенция ТАСС, позовавайки се на очевидци, съобщи, че по време на престрелката има убити и ранени. Когато се стъмни, стрелбата отново спря.

Президентът Касим-Жомарт Токаев обвини за безредиците терористи, обучени в чужбина.

В сряда вечерта той се обърна към Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) с молба за военна подкрепа. В страната вече са пристигнали подразделения на ВДВ на Руската федерация. Освен руските военни, в него ще вземат участие и представители на въоръжените сили на още четири страни - Беларус, Армения, Киргизстан и Таджикистан

Западните страни призовават за спокойно и мирно уреждане. Китай нарече събитията вътрешна работа на Казахстан.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза в четвъртък, че военната намеса на Русия в Казахстан връща „спомени за ситуации, които трябва да се избягват". Борел изрази „голяма загриженост" и добави: „Правата и безопасността на цивилните трябва да бъдат гарантирани... ЕС е готов да подкрепи разрешаването на тази криза".

Държавният департамент на САЩ съобщи, че държавният секретар Антъни Блинкен е разговарял с казахстанския си колега за извънредното положение, което действа в цял Казахстан. Според изявлението на министерството държавният секретар подчерта, че Съединените щати подкрепят изцяло конституционните институции на Казахстан и свободата на медиите, и призова за мирно разрешаване на кризата и зачитане на правата на гражданите. Също така той подчерта важността на насърчаването на стабилността в Европа, включително подкрепата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в отговор на руската агресия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с Токаев, като изрази солидарност с Казахстан, съобщиха от пресслужбата на турската администрация. Според официалното изявление на канцеларията на турския президент Ердоган каза на Токаев, че Турция следи отблизо развитието на събитията и изрази надежда за бързо намаляване на напрежението и сформиране на ново правителство. Ердоган увери също, че при необходимост Анкара ще предложи на Казахстан „всички форми на техническа информация и опит". Ердоган обсъди ситуацията и с лидерите на Азербайджан, Киргизстан и Узбекистан и изрази надежда, че кризата ще бъде разрешена чрез диалог.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.