Във Велико Търново бяха чествани 169 години от рождението на Стефан Стамболов6Фото© trud.bg

Във Велико Търново бяха чествани 169 години от рождението на Стефан Стамболов

, 7 новини, 0 прегледа

Във Велико Търново бяха чествани 169 години от рождението на Стефан Стамболов. Бележитият революционер, политик, поет и журналист е роден в Търново на 30 януари 1854 година. Това припомниха възпитаниците на Старопрестолна професионална гимназия по икономика "Д-р Петър Аладжов", които представиха литературно-музикална композиция "Стефан Стамболов- бележитият държавник на 19- ти век".

В своите текстове младите хора припомниха времето, в което е живял Стамболов, неговото потекло и участието му в създаването на революционните комитети, както и мисията му в организирането на комитета "Единство", свързан със Съединението на България. На общоградското поклонение беше очертана ролята на държавника Стамболов в модернизацията на страната след Освобождението и оценката на световния печат за неговата дейност.

Пред паметника на Стамболов във Велико Търново заупокойна молитва отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. С участието на курсанти от НВУ „Васил Левски“ беше изпълнен военен ритуал, в знак на почит венци и цветя пред неговия паметник поднесоха представители на институции.