Томас Бах защити плановете за връщането на спортисти от Русия и Беларус в международни състезания2Фото© bta.bg

Томас Бах защити плановете за връщането на спортисти от Русия и Беларус в международни състезания

, 5 новини, 0 прегледа

Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча връщането на руски и беларуски спортисти на международни спортни събития като неутрални състезатели, съобщи ДПА. Спортистите от Русия и Беларус бяха отстранени от повечето международни спортни събития от старта на инвазията в Украйна, а на руснаците бе позволено да се състезават единствено като неутрални на последните Олимпийски игри през 2018-а, 2021-а и 2022-а заради свързани с допинг санкции. Правилата, обявени от МОК, означават постепенното завръщане на тези състезатели в световния спорт но с някои изключения и при известни условия.

Препоръката се отнася само за индивидуални спортисти. В нея се подчертава, че спортисти или хора от екипа им, които подкрепят войната в Украйна или имат договори с армията, не трябва да бъдат допускани до участие.

След първия ден от заседанието на изпълкома на МОК президентът на централата Томас Бах уточни, че препоръките не означават, че руснаци и беларуси ще могат да участват на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. и на Зимните игри през 2026 г.