Според Крум Зарков приемането на механизъм за разследване на главния прокурор не е било въпрос на време, а на желание© bta.bg

Според Крум Зарков приемането на механизъм за разследване на главния прокурор не е било въпрос на време, а на желание

, 4 новини, 0 прегледа

Законопроектът за контрол над главния прокурор не беше въпрос на време, а на желание и на мнозинство. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

Според него законопроектът би имал същата съдба, дори ако е бил внесен за разглеждане по-рано. „Ако имаха желание, следващия месец, той щеше да бъде приет. Внесох законопроекта в първия възможен момент. Този законопроект, за който се говори дълго време, беше изработен, след като получихме препоръки от различните международни институции. Този законопроект не е самоцел. Освен за главния прокурор, той щеше да свали от страната ни 70 осъдителни решения от Страсбург“, уточни министърът на правосъдието.

Корупцията и липсата на правова държава са причина икономиката и хората да не могат да реализират целия си потенциал, заяви правосъдният министър. „Това се отразява на всички, с изключение на една много малка прослойка на върха на властовата пирамида, която живее много добре“, коментира той.