Санкциите на САЩ срещу Хонконг няма да имат желания ефект© dnes.bg

Санкциите на САЩ срещу Хонконг няма да имат желания ефект

, 5 новини, 1 прегледа

Неотдавна САЩ отправиха търговско предупреждение и разкритикуваха официално бизнес средата на Хонконг и наложиха санкциите срещу представители на администрацията на района, с което отново показаха незачитане на международното право и основните принципи на международните отношения. Спорен местни анализатори, единствения ефект от действията на Вашингтон ще бъде гняв и презрение от страна на китайския народ.

Санкциите са обичайна мярка, с които САЩ провеждат своята хегемонистична политика. От миналия юли те не са прекратили провокациите си срещу Китай по въпроса за Хонконг, а този път се надяват да нарушат бизнес средата в района и да забавят по този начин неговото и на цялата страна икономическо развитие.

След като влизането в сила на Закон за националната сигурност на Хонконг, САЩ обявиха, че ще отменят специалния статут на района. През последната една година обаче, новите капитали на Хонконгската борса са се увеличили с 500 милиарда долара, които е 50% повече от 2020 г. Законът за националната сигурност защитава ефективно стабилността на финансовата система на района, давайки увереност за международните инвеститори.