Радев: Работим с Албания за решаване на проблемите на българското малцинство2Фото© actualno.com

Радев: Работим с Албания за решаване на проблемите на българското малцинство

, 5 новини, 1 прегледа

България работи активно, включително на най-високо политическо ниво с властите в Република Албания, за решаване на проблемите на българското национално малцинство в страната. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Тирана преди среща с представители на българското национално малцинство в Албания. Той е на посещение в Тирана, където утре ще представлява България на Срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, съобщиха от президентството.

Радев отбеляза, че в резултат на конструктивния диалог с Албания през 2017 г. страната в признала българското национално малцинство и го е включила в националното си законодателството, така че българите в страната свободно да упражняват правата си, да съхраняват своята национална култура, език и идентичност. По думите му развитието на връзките с българските общности зад граница е приоритет, а въпросът е във фокуса на различни програми на МВнР, МОН и на МК, но трябва да се направи още много повече.

Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно, така че тези наши сънародници зад граница с българско самосъзнание да могат да получат документ за произход, ако такъв им е бил отказан от местните власти, заяви президентът, като изтъкна, че това трябва да става на базата на ясни критерии.