Полша купува 250 американски танка2Фото© trud.bg

Полша купува 250 американски танка

, 5 новини, 0 прегледа

С всичкото необходимо оборудване

Правителството на Полша планира да закупи 250 танка от САЩ срещу сумата от 6 млрд. долара, са казва в официално комюнике на полското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. Подобно на повече държави от Източна Европа Полша се чувства под натиск от страна на външнополитическите намерения на Русия, особено след анексирането на Кримския полуостров през 2014 г., коментира Ройтерс.

“Разбира се, че става въпрос за отговора ни на предизвикателствата, които среща в международен план,  що се отнася до националната ни сигурност”, заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, по време на пресконференция във Варшава. “Нашата задача е да възпрем потенциален агресор. Всички знаем къде е той”, заяви още Блашчак. Според него Варшава ще похарчи 23,3 млрд. злоти (6 млрд. долара) за танкове “Ейбрамс” и съпровождащото оборудване, както и за подобряване на инфраструктурата и оръжейния запас. През май

Варшава обяви намерението си да купи 24 въоръжени дронове от Турция, с което стана първата страна от НАТО с турски безпилотни летателни апарати.