Петър Горновски: Проблемни са малките язовири, има опасност от Мизия - 22Фото© actualno.com

Петър Горновски: Проблемни са малките язовири, има опасност от Мизия - 2

, 4 новини, 0 прегледа

Той припомни, че след 1990 г. собствеността на тези малки язовири е била прехвърлена изцяло към общините, като в по-голямата си част това е станало без необходимите документи и сега собствениците имат проблем да докажат собствеността си.

Горновски даде пример с язовир "Бързина", от който "тръгна промяната в Закона за водите" и заради който се случи трагедията в Мизия през лятото на 2014 г. Тогава река Скът излезе от коритото си след поройни дъждове и остави под вода за две седмици 1200 къщи и обществени сгради в Мизия. Стихията събори десетки домове, а още над сто бяха обявени за опасни и разрушени по-късно. Години наред населението в района не можеше да възстанови щетите. През лятото на 2018 г. община Мизия отново обяви бедствено положение след порои.

"В момента водното езеро на язовира е собственост на държавното предприятие и на още малко частни стопани, а стената е на общината. Това се среща и при други язовири и създава проблеми. Много искаме да се реши това, защото при нас, като административно-наказателна дейност, е трудно да се наложи санкция", заяви специалистът.