Пеевски подаде иск срещу Антъни Блинкен заради санкциите по закона Магнитски2Фото© actualno.com

Пеевски подаде иск срещу Антъни Блинкен заради санкциите по закона Магнитски

, 9 новини, 1 прегледа

Чрез американските си адвокати Делян Пеевски е завел дело срещу наложените му по глобалния закон "Магнитски" санкции, съобщи "Дневник". От исковата му молба става ясно, че претенциите му са срещу финансовия министър Джанет Йелън, държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, ръководените от тях структури, както и други институции.

В иска си Пеевски настоява да се забрани на държавните структури да санкционират него и фирмите му, както и да се разпореди, че административното досие по неговия случай се състои само от прессъобщения.

Пеевски бе санкциониран от щатското финансово министерство и Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) през юли миналата година. Действията им доведоха до скандал в България, където Пеевски излиза чист от всички проверки. Макар и да породиха обществено вълнение у нас, санкциите не доведоха до каквито и да е действия от страна на българските власти. Наскоро се разбра, че прокурорската проверка по случая е приключила без данни за нещо нередно. Резултатите бяха обявени на рождения ден на Пеевски.