Орбан ще проведе референдум за закона за ЛГБТ3Фото© actualno.com

Орбан ще проведе референдум за закона за ЛГБТ

, 7 новини, 0 прегледа

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че ще се проведе референдум за преценка на вътрешната подкрепа за противоречив закон за ЛГБТ. Това става, след като Европейската комисия започна съдебни действия срещу Будапеща заради него, предаде БГНЕС.

"Брюксел явно нападна Унгария през последните седмици заради закона", каза Орбан във видеоклип, публикуван на страницата му във Фейсбук. Той се позова на законодателството, което забранява "популяризирането" на хомосексуалността сред непълнолетните.

Еврокомисията стартира правния действия срещу Унгария заради този закон, който тя определи като дискриминиращ представителите на ЛГБТ общността. Според ЕК, правната норма нарушава правилата на ЕС относно правата на свобода на изразяване, както и свободната търговия и предоставянето на услуги. Това може да доведе до дело пред Съда на ЕС, а оттам до финансови санкции срещу Унгария. Отделно комисията все още не е одобрила отпускането на 7,2 милиарда евро финансиране на Унгария за възстановяване от коронавируса, въпреки че други държави-членки вече очакват да получат първите си плащания.