Китай обяви край на военните учения около Тайван2Фото© bta.bg

Китай обяви край на военните учения около Тайван

, 9 новини, 0 прегледа

Китайските военни обявиха края на своите учения в районите около Тайван, които те започнаха миналата седмица в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в острова, съобщи Киодо. Командването на източния военен окръг към китайската Народна освободителна армия съобщи в свое изявление, че ще продължи да наблюдава Тайванския проток и ще извършва редовни патрули във водите около острова.

Около 20 китайски и тайвански военни кораба остават сега в близост до средната линия - неофициална буферна зона, разделяща Китай и Тайван в Тайванския проток, заяви започнат източник, цитиран от Ройтерс. Като част от острата реакция на Китай на посещението на Пелоси в Тайван китайските военни проведоха серия от учения в шест района около острова, които включваха изстрелването на балистични ракети и повтарящи се преминавания на китайски плавателни съдове и военни самолети през средната линия, разделяща двете страни.

Същевременно Китай оттегли своето обещание да не изпраща войници или администрация в Тайван, ако поеме контрола над острова, показва официален документ, представен днес, съобщи Ройтерс. Описаните действия сигнализират за решението на китайския президент Си Цзинпин да предостави по-малко автономия на острова, от предлаганата досега.