Казахстан съобщи за десетки жертви на протестите и хиляди задържани© dnes.bg

Казахстан съобщи за десетки жертви на протестите и хиляди задържани

, 5 новини, 0 прегледа

Първите руски миротворци пристигнаха в Казахстан /КРОСС/ Полицията в Алмати съобщи, че десетки бунтовници са били убити в града в четвъртък вечерта. Orda.kz съобщава, позовавайки се на Министерството на вътрешните работи на Казахстан, че до четвъртък вечерта в цялата страна са задържани 2298 участници в протестите и безредиците.

Съобщава се също, че при сблъсъците са загинали най-малко 18 служители по сигурността, двама от които са открити обезглавени. От МВР съобщават и за 748 ранени сред силите за сигурност. По време на протестите в Алмати бяха опожарени президентската резиденция и кметството. Военните си възвърнаха контрола над главното летище, което преди това беше превзето от протестиращите.

В четвъртък вечерта обаче сблъсъците се възобновиха на главния площад на Алмати, който през деня беше окупиран от войски и протестиращи. Кореспондентите на Ройтерс казват, че са чули експлозии и стрелба. Агенция ТАСС, позовавайки се на очевидци, съобщи, че по време на престрелката има убити и ранени. Когато се стъмни, стрелбата отново спря.