ИТН предлагат промени в Закона за личната помощ© nova.bg

ИТН предлагат промени в Закона за личната помощ

, 4 новини, 0 прегледа

Парламентарната група на "Има такъв народ" са внесли в деловодството на Народното събрание предложения за изменения на Закона за личната помощ. Целта - да бъдат удовлетворени исканията на майките на деца с увреждания от "Ситемата ни убива", които протестират от близо 2 години и половина.

"В последните години управлението на ГЕРБ не направи нищо по въпроса. Крайно време е майките на деца с увреждания да получат своето, това, за което от толкова време протестират", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

В конкретика - промените, предложени от ИТН имали за цел да предотвратят предпоставките за допускане на злоупотреби в социалната система чрез "обвързването на кръга правоимащи с компроментираната ТЕЛК система, нарушаването на правата на хората с увреждания чрез ограничаването на кръга потребители с реална нужда и неефективното определяне на броя часове право на личен асистент." А тези предпоставки, посочват от партията на Трифонов, били залегнали в закона, приет от ГЕРБ в началото на 2021 година.