Европейски съд постанови глоба от 500 000 евро на ден на Полша заради въглищна мина© actualno.com

Европейски съд постанови глоба от 500 000 евро на ден на Полша заради въглищна мина

, 7 новини, 0 прегледа

Правителството на Полша съобщи в понеделник, че лигнитната мина Туров близо до границата с Чехия ще продължи да работи, независимо, че най-високопоставеният съд на ЕС наложи глоба заради това, че на открития обект не е прекратена работата.

Вчера съдът в Люксембург нареди на Варшава да плаща по 500 хиляди евро на ден на Европейската комисия заради нарушение на предишно решение на същия съд. "Глобата е непропорционална на ситуацията и не е основана на факти. Тя подкопава продължаващия процес на постигане на споразумение, приемливо за двете страни", се казва в съобщение на правителството, цитирано от "Ройтерс".

Полският зам-министър на правосъдието Себастиан Калета нарече съдебното решение "агресия", а колегата му Марчин Романовски каза, че всичко това отивало дори отвъд изнудване. "Съдът на ЕС иска глоба от половин милион евро на ден от Полша заради това, че не е оставила гражданите си без енергия и не е затворила веднага мините. Това е съдебен обир и кражба посред бял ден. Няма да получите и цент", написа Романовски в "Туитър".